Imaginea zilei 27-nov-09: Conac din Muntenia

Amestec de stiluri arhitecturale, cu pronunţat accent neoromânesc, într-un maiestuos conac din anii 1920, din Muntenia (©Valentin Mandache)

Câmpiile întinse şi fertile ale României au fost introduse în circuitul agricol pe scară mare începând cu mijlocul secolului al XIX-lea, după ce Dunărea şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele au fost eliberate de sub controlul otoman, permiţând astfel exportul masiv de cereale din această regiune spre centrele industriale ale Europei victoriene. Boierii şi alţi proprietari de pământ îşi administrau fermele locuind în conace de ţară impresionante (vezi un articol mai elaborat referitor la o astfel de reşedinţă, în Conacul Caşotă). Conacele au fost construite într-o varietate de stiluri, în funcţie de mijloacele financiare ale proprietarilor şi de moda vremii, mergând de la stilul Fin-de-Siècle francez până la neoromânesc şi Art Deco. Interesantul exemplu de mai sus este din satul Cornăţelu, Muntenia şi prezintă, în principal, o arhitectura neoromânească, tipică sfârşitului anilor 1920, cu unele ecouri franceze, mai ales din punctul de vedere al formei şi ornamentaţiei acoperişului. În timpul regimului comunist aceste conace au fost confiscate şi transformate în sedii de cooperative agricole. Multe au fost deteriorate grav, în special în ultimii douăzeci de ani de tranziţie economică ai României, caracterizaţi printr-o legislaţie imobiliară imperfectă în privinţa retrocedării acestor imobile proprietarilor lor de drept. Unele conace se găsesc astăzi pe piaţă, însă din cauza „balonului” imobiliar fără precedent din ultimii câţiva ani şi a mentalităţii de piaţă imature a proprietarilor locali, s-a ajuns la o inflaţie a preţurilor până la niveluri care nu au nimic de-a face cu realităţile economice româneşti, adesea depăşind cu mult preţul superioarelor castele de secol XVIII din Franţa, sau al conacelor din perioade similare, din Italia.

©Valentin Mandache. Utilizarea neautorizata si/sau reproducerea acestui material fara permisiunea expresa, in scris, a autorului acestui blog este strict interzisa.

Traducere din limba engleză de Mihaela Mihaila (originea articolului: http://wp.me/pFpRa-Kk).

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitaţii comunitatilor din aceasta tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul paginii mele de Contact, din acest blog.

4 gânduri despre „Imaginea zilei 27-nov-09: Conac din Muntenia

 • Am gasit ceva foarte interesant astazi. Cautam pe ‘Google ‘ niste livezi de vanzare in jud. Arges si am dat peste asta. ( http://conaculvladescu.3x.ro/ ). Superb si emblematic pt. stilul neoromanesc din pct. meu de vdere. Iar pozitia lui il face si mai special fata de alte conace din Romania ! O sa vedeti ca pe pagina la optiunea ,,contact”, propietarii doresc un specialist in refacerea lui. Nu stiu daca mai este de actualitate acum. Daca stiati de el, scuzati deranjul :).

  Apreciază

  • Multumesc pentru detalii, aveam cateva fotografii ale conacului, dar nu stiam despre istoria lui. Este un neoromaesc autentic si mai interesant ca reproduce arhitectura de cula, care nu este caracteristica Argesului. Este un reper important al arhitecturii de conace din intreaga tara, fiind absolut deplorabil ca este lasat in voia sortii. VM

   Apreciază

 • Si mie imi pare rau ca este lasat in paragina. Sau poate nu :)…anuntul respectiv era din 2005 dupa cum ati vazut si dvs. Sper ca de atunci au gasit ei pe cineva sa il reapare cat de cat. Macar sa il fi conservat sa nu se mai deterioreze in continuare daca nu l-au renovat in totalitate. Poate ajung in lunile urmatoare si pe acolo sa il vad cu ochii mei. Sper sa nu am surprize neplacute :(.

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s