Toaleta publică în stil Art Deco, Bucureşti

Structură de suprafaţă a unor toalete în stil Art Deco, datând din anii 1930, când au avut loc cele mai ample lucrări de îmbunătăţire a infrastructurii din capitala României. Zona Izvor, Bucureşti (©Valentin Mandache)

Bucureştiul este un oraş cu trei milioane de locuitori (incluzând pe cei neînregistraţi) şi doar câteva toalete publice. În momentul de faţă, singurele facilităţi decente, publice, de acest gen, din această mare aglomerare urbană sunt oferite de reţeaua fast-food McDonald’s. În anii 1930, oraşul era mult mai bine dotat şi deservit din acest punct de vedere, datorită lucrărilor ample de modernizare a infrastructurii, întreprinse în timpul domniei Regelui Carol al II-lea. Toaletele publice au fost una dintre cele mai bune realizări din acea perioadă, fiind construite după un model standard, precum cel prezentat în imaginea de mai sus: o pergolă în stil Art Deco, realizată dintr-o structură de beton armat. Din cauza lipsei fondurilor şi a interesului autorităţilor oraşului, majoritatea acestor facilităţi remarcabile şi din punct de vedere arhitectonic, care au rezistat celor cinci decenii de administraţie comunistă, sunt acum închise sau demolate. Structura de mai sus a fost rezugrăvită, curăţată şi redecorată, datorită inaugurării recente a Memorialului Holocaustului Evreilor din România, amplasat în apropiere. În maniera est-europeană tipic comunistă, oficialităţile bucureştene au pus la punct toată zona, inclusiv această toaletă publică, pentru a face o impresie bună diplomaţilor şi jurnaliştilor străini care au participat la evenimentul de inaugurare.

©Valentin Mandache. Utilizarea neautorizata si/sau reproducerea acestui material fara permisiunea expresa, in scris, a autorului acestui blog este strict interzisa.

Traducere din limba engleza de Mihaela Mihaila (originea articolului: http://historo.wordpress.com/2009/12/07/daily-picture-7-dec-09-bucharest-art-deco-public-conveniences/).

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din aceasta tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s