„Micul Paris”, într-o pictură impresionistă

Pictură în stil impresionist de Lucia Demetriade (1943), care surprinde excelent atmosfera şi arhitectura de „mic Paris” din Bucureşti. (Sursa: http://r.culturalia.ro/)

România are o ilustră tradiţie a picturii impresioniste, dar care este puţin cunoscută peste hotare, datând chiar de la începuturile acestui curent în Franţa, din ultimul sfert al secolului al XIX-lea, continuând mulţi ani până în prima jumătate a secolului al XX-lea şi reflectând cazul şcolii impresioniste, la fel de longevivă, însă mult mai cunoscută, din Statele Unite. Imaginea de mai sus este a unei picturi de Lucia Bălăcescu Demetriade, realizată în 1943 şi prezintă o atmosferă calmă, de Fin-de-Siècle, din Bucureşti, care face dreptate pe deplin apelativului „mic Paris” dat oraşului în secolul al XIX-lea. Clădirea din fundal este într-un stil pe care eu îl numesc tot „micul Paris” (înţelegând prin aceasta stilurile arhitectonice franceze, de secol XIX, interpretate local, într-o manieră provincială), fiind o mărturie a acelei frumoase epoci din istoria capitalei. Acest tip de clădire şi zonele pline de verdeaţă în care acestea se găseau sunt acum ameninţate de investitorii imobiliari şi „dezvoltatorii” lipsiţi de scrupule, care profită de o legislaţie patrimonială slabă, sub ochii indiferenţi ai autorităţilor deseori corupte.

Originea articolului: http://historo.wordpress.com/2009/12/08/daily-picture-8-dec-09-bucharest-little-paris-painting/).

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din aceasta tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s