Imaginea zilei 10-dec-09: Scara de acces a Palatului Potlogi

Scara de acces si pridvorul Palatului Potlogi, din apropierea Bucurestiului. Una din cladirile arhetip, din care isi trage originile stilul arhitectural modern neoromanesc (©Valentin Mandache)

Palatul Potlogi este un edificiu de la sfarsitul secolului al XVII-lea, ridicat de arhitecti italieni pentru domnitorul muntean Constantin Brancoveanu, dupa un model de vila venetiana rustica, de Renastere tarzie, cu elemente decorative si structurale locale. Simbioza aceasta a avut ca rezultat un stil unic – intalnit in cladiri asemanatoare, comandate de Brancoveanu si de alti contemporani ai sai (Palatul Mogosoaia etc.) – denumit de unii specialisti „Renastere romaneasca”, dar pe care, personal, prefer sa-l numesc „proto-neoromanesc/neoromanesc timpuriu”, din cauza ca multe din motivele si elementele intalnite in aceste cladiri au fost sintetizate ulterior, la sfarsitul secolului al XIX-lea, de catre arhitectul Ion Mincu si colegii sai, in stilul neoromanesc modern (vezi articolul pe aceasta tema: Stilul arhitectural neoromanesc: origini si evolutie), constituind una din scolile remarcabile de arhitectura nationala din Europa acelei epoci.

©Valentin Mandache. Utilizarea neautorizata si/sau reproducerea acestui material fara permisiunea expresa, in scris, a autorului acestui blog este strict interzisa (originea articolului: http://historo.wordpress.com/2009/12/10/daily-picture-10-dec-09-poltlogi-palace-access-stairs/).

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din aceasta tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s