Imaginea zilei 16-dec-09: Strada gang in vechiul Bucuresti

Strada gang din anii 1900, zona Izvor, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Zonele centrale ale capitalei s-au dezvoltat de-a lungul micilor strazi labirintice care caracterizau vechiul targ oriental care a fost Bucurestiul in timpul indelungatelor secole de dominatie otomana. Modernizarea orasului a inceput in a doua jumatate a sec. 19 si nu a tinut seama de un master plan urban cum a fost ilustrul caz al Parisului. Numai in anii 1930 urbei i s-a intocmit un master plan urban propriu zis care este urmat chiar si in zilele noastre.  In sec. 19, localnicii erau preocupati in privinta modernizarii, mai ales cu ridicarea de constructii inspirate din arhitectura franceza a timpului in locul caselor in stil balcanic otoman care predominau la acea data. Aceasta a condus la aparitia unui anumit tip de strada gang in spatele strazilor principale ale vechilor cartiere centrale, unde relicte ale fostelor structuri inca stau in picioare, dupa cum se vede in fotografia de mai sus care am facut-o in zona Izvor. Aici trecatorul poate inca simti pulsul slab al epocii otomane in gangurile inguste, marginite de pereti inalti penetrati de ferestre mici, intr-un aer de intimitate familiar zonelor rezidentiale din Orient sau Mediterana.

©Valentin Mandache. Utilizarea neautorizata si/sau reproducerea acestui material fara permisiunea expresa, in scris, a autorului acestui blog este strict interzisa (originea articolului: http://historo.wordpress.com/2009/12/16/daily-picture-16-dec-09-bucharest-backstreet/).

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din aceasta tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s