Imaginea zilei 24-dec-09: Usa in stil Art Nouveau cu motive otomane

A very rare Art Nouveau style doorway with Ottoman Balkan inspired decorative motifs. 1900s house, Icoanei area, Bucharest (©Valentin Mandache)

Casa in stil Art Nouveau, care include frumosul ansamblu decorativ din fotografia care am expus-o mai sus, este intr-o stare foarte proasta, ceea ce poate constitui unul din simptomele ca cei care detin cladirea intentioneza sa o demoleze, odata ce aceasta nu mai poate fi reparata (una din caile legale de a obtine ‘mult doritul’ permis de demolare a cladirilor de patrimoniu).  Obiectivul obisnuit este vanzarea terenului de sub cladire (cladirea istorica este vazuta de obicei ca o povara financiara de catre proprietari) sau pentru dezvoltarea de proiecte de cladiri moderne mult mai atractive financiar. Acesta este un fenomen foarte raspandit in Bucuresti, care incet transforma peisajul urban local intr-un spatiu golit de istoria si identitatea sa arhitecturala, ingramadit de cladiri noi comerciale de proasta calitate.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din aceasta tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s