Imaginea zilei 28-dec-09: O sursa de inspiratie pentru stilul neoromanesc

Imaginea prezinta of mica biserca provinciala, care este un excelent exemplu de arhitectura religioasa otoman-balcanica din sec. 17-18, una din principalele surse de inspiratie pentru stilul arhitectural neoromanesc. (Fotografie de epoca, colectia ©Valentin si Diana Mandache)

Fotografia de mai sus a fost facuta in timpul Primului Razboi Mondial si o prezinta pe Regina Maria impreuna cu fiicele ei, Printesa Maria, viitoarea Regina a Iugoslaviei, si Printesa Elisabeta, viitorea Regina a Greciei, printre soldati raniti in refacere la un spital de campanie din cadrul unei mici manastiri din zona neocupata a Moldovei in vara lui 1917, cand cea mai mare parte a teritoriului Romaniei era sub ocupatia Puterilor Centrale. Ceea ce mi-a atras atentia, din punct de vedere al istoriei arhitecturii, este bogata decoratie si splendida arhitectura otoman-balcanica a bisericii din imagine, care reprezinta una din principalele surse de inspiratie pentru stilul arhitectural neoromanesc, asa dupa cum a fost conceput de initatorul acestuia, remarcabilul arhitect Ion Mincu la sfarsitul sec. 19.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din aceasta tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s