Video: Prima casa in stil neoromanesc- “Casa Lahovary”

Pentru a termina anul in stil, doresc sa impartasesc acest scurt si sper instructiv video, pe care l-am filmat nu de mult, despre Casa Lahovay, prima constructie in stil neoromanesc, creata in 1886 de arhitectul Ion Mincu, initiatorul acestui frumos stil arhitectural specific Romaniei. Aceasta casa este una din bijuteriile arhitecturii istorice romanesti si este uimitor ca a supravietuit vicisitudiniilor si razboaielor secolului 20 care s-au abatut asupra patrimoniului orasului. Mai jos sunt si o serie de fotografii detaliate luate cu ocazia filmarii acestui video.

Fotografii ale extraordinarelor detalii arhitecturale care impdobesc Casa Lahovary:

Pridvorul cu splendida friza, ornamentele de streasina si arcele frante otomane. Casa Lahovary, Bucuresti. (©Valentin Mandache)
Medalion ceramic, cu tema geometrica olteneasca, intre arcele punctate de tip otoman ale pridvorului. Casa Lahovary, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Principala fatada cu pridvorul iconic al casei, asemanator caselor boieresti de tara din regiunea Otoman-Balcanica. Casa Lahovary, Bucuresti. (©Valentin Mandache)
Friza ceramica (deasupra pridvorului) cu tema miliara din antichitatea clasica si cu accente de stil Art Nouveau. Casa Lahovary, Bucuresti. (©Valentin Mandache)
Friza ceramica in moda stilului Art Nouveau, deasupra ferestrelor laterale. Casa Lahovary, Bucuresti. (©Valentin Mandache)
Friza ceramica (deasupra pridvorului) cu tema miliara din antichitatea clasica si cu accente de stil Art Nouveau. Casa Lahovary, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

©Valentin Mandache, http://www.casedeepoca.wordpress.com

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Video: Prima casa in stil neoromanesc- “Casa Lahovary”

  • Va multumesc pentru existenta acestui site. Ma pasioneaza arhitectura veche, in special cea art nouveau si a „Micului Paris”. Aceasta casa este superba, dar ma intristeaza faptul ca atatea case istorice sunt lasate in paragina si in nepasare.

    Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s