Imaginea zilei 1-ian-10: Arhitectura românească Arts and Crafts

Splendida arhitectură, foarte avansată pentru vremea aceea, a pavilionului României la Expoziţia Universală de la Liège, 1905. (carte poştală veche, colecţia Valentin Mandache)

Primii arhitecţi profesionişti ai României au fost formaţi în anii 1880 la École des Beaux-Arts din Paris, iar clădirea de mai sus, pavilionul ţării la Expoziţia Universală de la Liège din 1905, este o dovadă excelentă a măiestriei şi viziunii atinse de aceştia în mai puţin de o generaţie. Înaintea lor, cele mai multe clădiri  erau construite de meşteri locali şi numai arareori erau aduşi, cu mare cheltuială, arhitecţi străini. Stilul clădirii este de tipul  Arts and Crafts, combinând elemente de arhitectură şi decorative ţărăneşti, redate într-o manieră lineară modernă şi bine proporţionată. Acest stil poate fi de asemenea asimilat cu un mesaj neoromânesc dinamic şi redus la esenţă, eliberat de registrul bizantin greoi şi sufocant de decorativ, care va deveni cea mai mare problemă de exprimare a acestui stil în următoarele decenii. Mai pot fi, de asemenea, observate la această clădire, interesante elemente Art Nouveau derivate din motive etnografice româneşti, toate integrate fără cusur în structura lineară a edificiului. Acest tip special de design va fi continuat şi perfecţionat de remarcabila arhitectă Henrieta Delavrancea-Gibory (1894-1987) în faimoasele ei vile de vacanţă de pe ţărmul Mării Negre la Balcic. Aş mai vrea să punctez un alt fapt interesant legat de clădirea prezentată în această carte poştală veche (am găsit-o la un târg de antichităţi din Shoreham, Marea Britanie) – şi anume că a fost sponsorizată de către Asociaţia Producătorilor şi Fabricanţilor de Petrol din România (menţionată pe friza de pe faţadă), astfel indicând importanţa acestei industrii şi a finanţelor generate de ea pentru dezvoltarea, în perioada interbelică, a unei bogate şi remarcabile game de arhitecturi, de la stilurile neoromânesc la Art Deco şi cel mai rafinat stil internaţional modernist.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din aceasta tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s