Imaginea zilei 3-ian-10: Catarg Art Deco în formă de saxofon

Un catarg decorativ de o formă neobişnuită de saxofon de pe un edificiu în stil Art Deco, construit la mijlocul anilor 1930. Zona Colina Patriarhiei, Bucureşti. (©Valentin Mandache)

Forma instrumentului muzical, saxofon, a catargului din imaginea de mai sus, pe care am avut norocul să-l observ şi fotografiez de la distanţă prin vegetaţie deasă şi cu teleobiectivul la maxim, este o excelentă analogie decorativă la faptul că stilul Art Deco îşi are originile în era jazzului, saxofonul fiind unul dintre instrumentele principale ale orchestrei de jazz. Acest catarg împodobeşte turnul casei scărilor unei case, grandioasă pe vremuri, în stil Art Deco. Bucureştiul a avut o scenă foarte animată artistic în cabareturile anilor 1930, într-o perioadă de înflorire economică, generată de exporturile de petrol de atunci ale ţării, unde jazzul era deseori auzit în localurile din oraş. Acest catarg unic, cu valoare  architectural-decorativă, este folosit astăzi pe post de antena TV şi lăsat să ruginească, o consecinţă a deteriorării continue a patrimoniului arhitectural al Bucureştiului din ultimele şapte decenii (cinci decenii de comunism şi două decenii de tranziţie haotică de tipul oligarhiei economice ruseşti).

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din aceasta tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s