Imaginea zilei 5-ian-10: Liniile esenţiale ale unei case în stil Art Deco

Geometria esenţială a unei case în stil Art Deco de la începutul anilor 1930, din zona Viilor, Bucureşti. (©Valentin Mandache)

Sunt entuziasmat de jocul simplu, dar esenţial generat de geometria liniilor şi volumelor care definesc faţada acestei mici case în stil Art Deco, pe care am fotografiat-o într-o zonă dărăpănată a fostului  încântător Bucureşti interbelic. Strada uşor curbată care mărgineşte terenul pe care a fost construită a impus o sarcină dificilă arhitectului. El a găsit soluţia optimă prin jocul inteligent de linii şi volume verticale şi orizontale în proporţii fundamentale care se articulează imperceptibil de-a lungul curbei străzii. Pot chiar detecta  acolo ceva din proporţia Secţiunii de Aur între elementele mai proeminente ale clădirii. Arhitectul a reuşit, de asemenea, să implementeze, în spaţiul restrâns avut la dipoziţie, câteva dintre ornamentele tipice stilului Art Deco: catargul de steag şi fereastra-hublou, simbolizând vasele de croazieră interbelice, una dintre caracteristicile acestui stil. Casa este o dovadă vie a măiestriei arhitecţilor interbelici, care erau nevoiţi să proiecteze clădiri de-a lungul unei reţele labirintice de străzi moştenite de la vechiul Bucureşti otoman, în cadrul unei dezvoltări urbane haotice, obţinând rezultate uimitoare, în opinia mea mult mai bune decât ale arhitecţilor de acum.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din aceasta tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s