Imaginea zilei 10-ian-10: Scoala rurala in forma de templu grecesc

Un deosebit de interesant exemplu de scoala rurala in forma unui templu grecesc doric, construita in 1884. Valea Stanciului, Oltenia. Inscriptia de pe arhitrava este destinata copiilor de tarani si zice: 'Luminati-va ca sa pretuiti mai bine plugul si munca campului'. (©Valentin Mandache)

Am fost de-a dreptul uimit sa descopar, in una din calatoriile mele de documentare in Oltenia, scoala rurala din imaginea de mai sus in forma unui templu clasic grecesc apartinand ordinului doric. Scoala a fost construita pe cheltuiala mosierului local, Nicolae Mihail, in 1884, in memoria tatalui sau, dupa cum este mentionat intr-o inscriptie de pe unul din peretii laterali. In timpul epocii victoriene erau numeroase activitati filatropice desfasurate de antreprenorii si aristorcratii care properasera in lumea globalizata a acelor vremuri. Romania nu a facut exceptie de la aceasta si am gasit, in cursul muncii de teren, numeroase frumoase exemple prin tara de asezaminte filantropice initiate si platite de oamenii instariti de atunci. Unul dintre cele mai elocvente exemple este cel al lui Pricopie Casotti cu scoala, spitalul pentru tarani si biserica construite in sec. 19 pe banii si eforturile sale, despre care am scris un articol pe acest blog dedicat conacului sau: ‘Conacul Casota: un minunat imobil de epoca cu potential inca nerealizat’. In cazul ilustrat mai sus, avem un exemplu similar, dar mult mai imaginativ. Proprietarul de pamant local era dintr-o familie de Vlahi originari din nordul Greciei, din satul Megarova. Vlahii sunt un grup etnic latin inrudit cu Romanii, dupa modelul similar al grupurilor etnice mici romano-celtice din partea de vest a Europei in Pirinei (Catalanii) sau in Alpi (Savoiarzii) si inrudirea lor cu grupul Francez. Designul de templu grecesc este o aluzie la originile ancestrale in Grecia ale familiei lui Nicolae Mihail si de asmenea o sugestie facuta taranilor din localitate despre valorile morale victoriene modelate dupa idealurile antice greco-romane. Inscriptia de pe arhitrava modelului de templu doric (considerat ca cea mai pura forma de arhitectura de templu grecesc) zice: ‘Luminati-va ca sa pretuiti mai bine plugul si munca campului’; acesta este un mesaj foarte victorian in esenta, intalnit in exemple corespondente de asezaminte educationale din multe alte tari ale acelei epoci.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Imaginea zilei 10-ian-10: Scoala rurala in forma de templu grecesc

    • Fascinant articol, si da o masura a decaderii culturale a societatii actuale a Romaniei!… Idealurile greco-romane in care isi are originea civilizatia europeana si democratia sunt mari necunoscute pentru o majoritate a asa-zisilor cetateni ai acestui stat- aceasta este una din cauzele de ce romanii in general au probleme de imagine si intelegere cand merg in alte tari din UE, actioneaza si gandesc intr-un fel ne-european, dupa felul barbar cum trateaza cladirea acelei scoli care este in ea insasi un epitom al civilizatiei europene. VM

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s