Imaginea zille 13-ian-10: Arhitectura inspirata de castele din povesti

Un interesant exemplu de arhitectura inspirata de motivul castelelor din povesti; un stil relativ frivol care devenise popular in vremurile prospere din perioada boomului economic generat de exporturile de petrol ale Romaniei de la sfarsitul anilor 1930.. Casa in zona Parcul Carol, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

In a doua jumatate a anilor 1930, dupa marea criza economica, Romania a devenit un important exportator de petrol al acelei perioade. Tara a prosperat si pe acest fundal s-a construit masiv intr-o diversitate de stiluri arhitecturale de la neoromanesc pana la cel mai de buna calitate stil international modernist in spiritul scolii lui Le Corbusier. Pana la urma averile generate de petrol s-au dovedit un blestem, Germania nazista si aliatii ei locali punand mana pe aceste rezerve, iar Romania devenind principalul furnizor de petrol al masinii de razboi naziste. Tara a suferit bombardamente catastrofale din partea Aliatilor ca urmare a acestui fapt (vezi marele raid de bombardament al aviatiei SUA asupra rafinariilor Ploiestiului, una dintre cele mai insemnate asemenea actiuni de lupta din timpul celui de al doilea razboi mondial). Un rezultat interesant in termeni arhitecturali ai boomului economic din a doua jumatate a anilor 1930 a fost aparitia, mai ales in Bucuresti, a ceea ce eu numesc arhiectura inspirata de castele din povesti, care satisfacea gusturile mai frivole ale unora dintre proprietarii bogati. Stilul este la granita dintre moda introdusa de filmele Disney care devenisera populare la vremea acea si dorinta de a calatori in tinuturi exotice a instaritilor locali. Unele ghiduri turistice si culturale contemporane din Romania numesc in mod eronat acest ordin ca „stil maur”, o aluzie la arhitectura spaniola din epoca musulmana (sunt intr-adevar cateva exemple de stil maur in Bucuresti, dar acestea au caracteristici de diagnostic arhitectural precise).  Am gasit un exemplu elocvent in imaginea de mai sus, fotografie care am facut-o in zona parcului Carol, care modeleaza un asemea castel din povesti, cu o adunare aparent haotica de ferestre si ferestruci cu ogive sau arcuite care puncteaza o multitudine de turnuri crenelate; intr-adevar un deliciu pentru cei care traiau in acele timpuri usoare care au disparut de mult.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Imaginea zille 13-ian-10: Arhitectura inspirata de castele din povesti

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s