Imaginea zilei 20-ian-10: Vila interbelica rurala in stil modernist

Un design echilibrat si in acelasi timp remarcabil de vila - conac de tara din anii 1930, judetul Teleorman. (©Valentin Mandache)

Inceputul anilor 1930, imediat dupa Marea Depresiune Economica, au fost foarte productivi pentru arhitectii modernisti romani. Bucuresti este locul unde se afla multe din creatiile lor, dar acestea pot fi gasite si in orase mai mici sau la tara, cum este exemplul de vila de mai sus pe care am fotografiat-o in mai anul trecut intr-un sat din judetul Teleorman. Aceasta a inlocuit un conac mai vechi construit la sfarsitul sec. 19 intr-un stil architectural de inspiratie franceza tipic vremii. Nu am putut sa aflu cine este arhitectul vilei, dar designul ei este apartine genului specfic de modernism romanesc, care se apropie de felul exemplelor clasice ale marii arhitecte Henriette Delavrancea-Gibory (vezi in special vilele proiectate de ea la Balcic): volume rectangulare, aduse la viata prin folosirea arcadelor si coloanelor (motive care fac trimitere la arhitectura neoromaneasca), acoperis cu profile oblice si mici ornamente. La momentul de fata vila este renovata de proprietari locali, care au alterat sau inlocuit multe din elementele ei originale cu produse ordinare de pe piata, o soarta nedreapta impartasita de un numar din ce in ce mai mare de case de epoca din Romania.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Reclame

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s