Video-arhitectură: stilul Art Nouveau al bisericii Amzei

România a fost scena unei foarte particulare varietăți a stilului Art Nouveau în arhitectură, în care elemente tradiționale bizantine, otomane și românești vernaculare – etnografice au fost înmănunchiate în matricea acestui stil, având drept rezultat exemple magnifice de clădiri. Biserica Amzei din București este un asemenea monument iconic de Art Nouveau românesc. A fost proiectată de arhitectul Alexandru Săvulescu și inaugurată în 1901. Stilul arhitectural neoromânesc este de asemenea deseori redat în coordonate Art Nouveau, fenomen prezent în special în clădirile ce datează din perioada anilor 1900-1910, iar design-ul bisericii Amzei arată această evoluție în etapa ei de început.

Pictură votivă în stil Art Nouveau – bizantin realizată de Marchetti Umberto (1901), biserica Amzei, București. (©Valentin Mandache)
Intrarea de vest a bisericii Amzei, clădire proiectată de arhitectul Alexandru Săvulescu în stilul Art Nouveau – bizantin, inspirat de motive decorative și arhitecturale locale, București. (©Valentin Mandache)

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s