Imaginea zilei 24-ian-10: Usa cu peron vitrat in stil „Micul Paris”

Usa vitrata cu structura ornamentala din fier forjat impodobind of casa in stil "mic Paris" (arhitectura franceza din a doua jumatate a sec. 19, interpretata provincial in Romania). Zona Romana din Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Usa bogat decorata de la intrarea casei (click link-ul pentru access la articolul meu pe acest subiect, versiunea engleza: „The Doorways of Bucharest”-Part 1) este printre cele mai emblematice elemente ale unei case in stil „micul Paris” (ceea ce eu denumesc colectiv stilurile arhitecturale dezvoltate in Franta in doua jumatate a sec. 19, interpretate in mod provincial-pitoresc in Romania perioadei dintre sfarsitul sec. 19 si anii 1910). Multe din aceste case, care ar putea constitui proiecte de renovare/ restaurare superbe, sunt intr-o stare de degradare avansata sau tinta dezvoltatorilor imobiliari abuzivi, din cauza localizarii acestor proprietati in centrul zonelor urbane din Romania. Usa cu peron vitrat din imaginea de mai sus, care am fotografiat-o in centrul Bucurestiului, reprezinta un asemenea exemplu de detaliu arhitectural care poate fi adus cu usurinta la o infatisare magnifica de catre cinveva care doreste si are rabdarea neceasara de a completa un proiect de renovare (asemenea persoane sau organizatii sunt din pacate in foarte mic numar in Romania postcomunista).

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s