Imaginea zilei 1-feb-10: Arcade de tip otoman intr-o interpetare Art Nouveau romaneasca

Un sector al colonadei in stil Art Nouveau romanesc cu arcada de tip otoman, care inconjoara parterul Palatului Comunal/ primaria orasului Buzau. (©Valentin Mandache)

Colonada din imaginea de mai sus impodobeste caldirea Palatului Comunal din Buzau. Culoarea si elementele ei decorative dau impresia unei arhitecturi scaldate in soarele Mediteranei, aceasta in ciuda latitudinii temperate a localitatii si a faptului ca am facut fotografia intr-o zi de iarna ploioasa si chiar cetoasa uneori. Palatul este probabil cea mai mare cladire din tara in fuziunea de stiluri Art Nouveau- neoromanesc, opera arhitectului Alexandru Savulescu, constructie completata in 1903. Colonada foloseste un tip de arc otoman balcanic intalnit la bisericile si moscheile din regiune, generand o superba impresie de colonada de genul „Catedralei din Cordoba”. Capitelul coloanelor este format dintr-o compozitie de frunze de vita de vie, o aluzie la productia de vin, una dintre principalele industrii ale judetului Buzau. Arcadele otomane combinate cu simbolul unei industrii locale, reprezinta un subtil si foarte bine alcatuit mesaj al identitatii buzoiene, care pune in evidenta talentul arhitectului si viziunea patronilor lui din acele timpuri de fin de siècle in Romania.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s