Imaginea zilei 8-feb-10: Mobila in stil Art Deco gasita in casa taraneasca

Mobila in stil Art Deco din furnir de lemn de nuc, fabricata in anii 1930, pastrata intr-o stare excelenta, pe care am gasit-o in odaia buna (camera de oaspeti) a unei case taranesti din judetul Dolj. (©Valentin Mandache)

Am gasit mobila in stil Art Deco de o calitate deosebita din imaginea de mai sus in timpul muncii de teren de anul trecut ca agent delegat al unui client interesat sa achizitioneze o casa taraneasca in zonele viticole ale Olteniei. Clientul era din vestul Europei, romanii cu posibilitati, dupa cum in general am constatat, nefiind interesati in case vechi taranesti, ci numai in „vile” de mari dimeniuni, de calitate si aspect indoielninc de la periferia oraselor, cum este de exemplu Pipera sau zona fara caracter numita „Paradisul Verde” din Corbeanca de langa Bucuresti. In perioada interbelica, taranii din zonele producatoare de vin, au devenit relativ prosperi si incepusera sa achizitioneze mobila si obiecte moderne de gospodarie. Acestea erau destinate, dupa cum a fost cazul si cu setul de mobila de dormitor in stil Art Deco din fotografie, pentru odaia buna sau camera de oaspeti a casei, fiind pastrate cu grija si destinate sa fie lasate mostnire urmasilor familiei. Setul de mobila din acest caz se vindea cu casa sau separat, ceea ce putea face obiectul unei excelente achizitii pentru oricine interesat in obiecte originale in stil Art Deco pastrate in buna stare.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s