Imaginea zilei 12-Feb-10: Usa monumentala Art Nouveau cu mesaje identitare

Usa monumentala a cladirii "Liga Culturala" din Bucuresti, construita in 1929, dupa planurile mai vechi, de factura fin de siècle, ale arhitectului Ion Trajanescu. Stilul arhitectural al edificiului este of fuziune cu totul particulara intre Art Nouveau si neoromanesc (varianta gotic-izata a acestuia). (©Valentin Mandache)

Inscriptia de deasupra intrarii se refera la obiectivele nationaliste ale acestei organizatii (fondate in 1890) de a cultiva unitatea culturala a comunitatilor etnice romanesti din interiorul si afara tarii (la vremea acea provinciile Transilvania, Bucovina si Basarabia nu erau inca parte a Romaniei) in vederea unificarii finale intr-un singur stat national. Cu toate ca edificiul a fost construit in perioada interbelica, stilul acestuia, care este o fuziune intre Art Nouveau si neoromanesc, este de asemenea o expresie in arhitectura a spiritului miscarilor nationale est Europene din perioada premergatoare Primului Razboi Mondial, care militau pentru dezmembrarea imperiilor Europene si constituirea statelor nationale pe baze etnice. Formatul literelor de pe pedimentul usii era de asemenea intentionat sa transmita importante mesaje identitare. Principalul cuvant “Liga” prezinta intr-un stil Art Nouveau modelul literelor de tranzitie dintre alfabetul chirilic si cel latin (format inca utilizat astazi in unele texte bisericesti, etc.) Alfabetul chirilic a fost folosit pentru multe secole pentru a reda limba romana in text si a fost in sfarsit abandonat incepand cu mijlocul secolului 19. Adoptarea celui latin a fost considerata de catre romani, un popor cu o evidenta baza lingvistica latina, ca o redescoperire a propriei identitati, dupa secole de dominatie Slavonica/ chirilica culturala si religioasa. Mai mult decat atat, cea de a doua parte a inscriptiei pedimentului este redata in litere care modeleaza pe cele aflate la baza Columnei lui Traian (si care sunt la randul lor modelul pentru fontul tipografic modern Times New Roman), monument care celebreaza cucerirea dacilor, considerati printre stramosii romanilor contemporani, de catre Imperiul Roman acum doua milenii. Acesta este de asemenea un mesaj nationalist destul de subtil despre vechile si ilustrele radacini ale natiunii prin asocierea cu simbolurile culturale ale Romei antice.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

3 gânduri despre „Imaginea zilei 12-Feb-10: Usa monumentala Art Nouveau cu mesaje identitare

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s