Imaginea zilei 14-feb-10: Boomul dezvoltarii de statiuni balneo din epoca victoriana

s
Statiunea balneo Sarata-Monteoru din judetul Buzau, dezvoltata de familia aristocratica-comerciala Monteoru in anii 1880 - '90, parte a boomului de infintari si dezvoltare de statiuni balneo din Romania epocii victoriene. (carte postala veche colectia Valentin Mandache)

Cu o geografie diversa si lantul de peste 1000 km lungime al muntilor Carpati, Romania este foarte favorabila dezvoltarii statiunilor balneo in jurul a numeroase izvoare termale si minerale, in cadrul unor peisaje naturale  de o deosebita frumusete. Imperiul Roman a fost primul care a dezvoltat asemenea statiuni pe teritoriul care acum este Romania (de exemplu baile Herculane in sud vestul tarii), iar aceasta ocazie a aparut din nou aici numai in epoca victoriana (Transilvania face intru-catva exceptie ca parte a imperiului Habsburgic de la aceste consideratii), 17 secole mai tarziu, intr-o perioda de pace si prosperitate nemaivazuta de aceste tinuturi de la cucerirea romana a Daciei. Cartea postala veche de mai sus arata o imagine din anii 1890 a salii pompelor din statiunea Sarata-Monteoru din judetul Buzau, una din multele asemenea statiuni care au aparut in acea era a properitatii. Arhitectura acestor statiuni balneo era similara cu cea a bailor contemporante lor din Europa Centrala sau Franta si Belgia. Multe din aceste cladiri inca supravietuiesc in zilele noastre, cu toate ca intr-o stare foarte proasta, constituind excelente potentiale proiecte de renovare pentru cine s-ar incumeta la o asemenea intreprindere. Din pacate, aceste pitoresti vechi cladiri, sunt de asemenea tinta si victima dezvoltatorilor imobiliari rapace si ignoranti care abunda in Romania actuala.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s