Imaginea zilei 18-feb-10: Interiorul in stil gotic al statiei de tren din Iasi

Proaspatul restaurat interior in stil gotic al statiei de tren din Iasi, fotografiat in vara lui 2009. (©Valentin Mandache)

Iasi este capitala istorica a principatului Moldova, care prin unirea cu Valahia in 1859, in conditiile internationale favorabile care au urmat Razboiului din Crimea, a pus bazele statului modern roman. Orasul a fost mereu un rival al Bucurestiului de la acea data, dar din pacate defavorizat in dezvoltarea sa de liniile de comunicatie dificile cu restul tarii si Europa. Calea ferata a ajuns la Iasi in 1869 si a imbunatatit in parte situatia. Iesenii trebuiau pana la acea data sa ia postalionul pana la Bucuresti cale de 250 de mile pe un drum inconfortabil plin de praf. Unii cetateni  mai bogati preferau sa mearga la Bucuresti via Viena, ducandu-se intai la Cernauti, de acolo fiind o calatorie usoara cu trenul in capitala austriaca, imbarcandu-se apoi pe un vapor cu aburi in cabine de cea mai buna calitate si calatorind pe Dunare pana la Giurgiu, langa Bucuresti. Ca o consecinta, trenul are o mare importanta pentru iesieni, iar arhitectura grandioasa a statiei de tren locale, poata cea mai frumoasa asemenea cladire din Romania, exprima acest sentiment. Arhitectura acesteia inspirata din goticul venetian este monumentala, dar in acelasi timp foarte armonioasa. Statia este la momentul de fata in lucrari de restaurare cu adevarat profesioniste, o raritate pentru Romania, iar rezultatele sunt uimitoare. Am putut astfel admira numeroasele ogive ale ferestrelor si arcadelor sale, liniile majestuoase ale cladirii si interiorul aerisit; pana si casele de bilete sunt prevazute cu ferestre in ogiva. Am facut fotografia de mai sus in vara anului trecut, cand restaurarea era in toi, care sper ca transmite cel putin in parte impresiile mele favorabile asupra lucrarilor.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s