Imaginea zilei 19-feb-10: Vila din anii 1910 de tip alpin in Calimanesti

Vila Cantacuzio din statiunea montana Calimanesti, o cladire de tip chalet alpin foarte populara in Romania inainte de Primul Razboi Monidal, construite de familiile instarite din Bucuresti. (carte postala veche, colectia Valentin Mandache)

Epoca victoriana si perioada pana la Primul Razboi mondial a fost martora dezvoltarii a numeroase statiuni montane de-a lungul Carpatilor. Am scris un articol de blog sapatmana trecuta, detaliind acest process de dezvoltare pentru statiunea Sarata Monteoru. Cartea postala veche de mai sus, datand din anii 1910, arata o vila din Calimanesti terminata de numai cativa ani atunci, de un tip arhitectural intalnit la exemple similare din Elvetia sau sudul Germaniei. Servitorii casei, printre care si tarani din localitate, impreuna cu o parte din familia proprietarului, boierii Cantacuzino, bransa romaneasca a dinastiei imperiale bizantine a Cantacuzene-lor, pozeaza pentru fotograf in fata cladirii. Vila este inca in picioare in zilele noastre, dar intr-o stare mai degraba precara, ca multe asemenea cladiri din Romania, afectate de lipsa de intretinere din ultimile doua decade, dispute de proprietate sau renovarile de slaba calitate care afecteaza multe cladiri istorice in perioada actuala.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s