Imaginea zilei 22-feb-10: Casa servitorilor şi pod pentru păstrat alimente

Clădirea anexă care conţinea camerele servitorilor şi podul de alimente ale unei foste case grandioase de sec. 19 din Bucureşti, în zona Mântuleasa. (©Valentin Mandache)

Am fost surprins să descopăr şi să fotografiez în Bucureşti o casă a servitorilor destul de bine păstrată, prevăzută cu un mare pod de păstrat alimentele, după cum se vede în imaginea de mai sus. A aparţinut unei case grandioase de oraş din sec. 19, construită în stilul, la modă la vremea aceea, de „Micul Paris”  (ceea ce eu numesc colectiv stilurile arhitecturale franţuzeşti interpretate provincial în România acelei perioade). Acest tip de clădire anexă a marilor case de boieri şi comercianţi bogaţi sunt relativ rare acum. Majoritatea au fost demolate în deceniile ce au urmat, pentru a face loc extinderilor clădirii principale, vândute pentru a plăti datoriile acumulate de proprietari sau, după al Doilea Război Mondial, date de regimul comunist, pentru locuit, susţinătorilor acestuia din rândul proletariatului sărac şi încă folosite în zilele noastre de către descendenţii acestora. Ce îmi place mult în acest exemplu particular este aspectul relativ bine conservat al casei de locuit a servitorilor, care dă o imagine despre cum îşi petreceau timpul liber acei oameni din epoca victoriană în Bucureşti, şi de asemenea starea excelentă a podului de păstrat alimente, fiind ca un fel de manual pentru acest tip de construcţie, folosit la depozitat produse alimentare în sec. 19, înainte de apariţia frigiderului. Feresterele de aerisire circulare şi îngust verticale se pot vedea foarte bine de-a lungul bazei acoperişului, împreună cu uşa mare de acces a podului, care înainte era prevăzută cu un scripete pentru ridicarea pachetelor de mâncare de la nivelul solului. Este foarte probabil ca bucătăria casei boiereşti să fi fost de asemenea prevăzută în cadrul acestei clădiri anexe (aş fi curios dacă a mai supravieţuit ceva din vechiul echipament şi din vechile instalaţii de bucătărie…)

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Un gând despre „Imaginea zilei 22-feb-10: Casa servitorilor şi pod pentru păstrat alimente

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s