Imaginea zilei 23-feb-10: Cladire compacta de apartamente in stil Art Deco

Cladire de apartamente de la inceputul anilor 1930 in stilul Art Deco, de un design foarte compact impus de terenul de constructie minuscul si localizarea pe colt de strada. Zona Unirii, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Bucurestiul este un oras mare in termeni de populatie (circa 3 milioane de locuitori, inclusiv cei neinregistrati veniti din provincie), dar extrem de compact in ceea ce priveste spatiul oferit locuitorilor sai. Lipsa de terenuri de constructie este o problema perena in special in zonele centrale care se suprapun pe vechea si haotica retea urbana care dateaza inca din vremurile otomane. Arhitectii interbelici au fost extrordinar de talentati si imaginativi cand trebuiau sa faca fata acestor limitari, gasind solutii ingenioase pentru folosirea bucatilor de pamant minuscule si de forma intortochiata pe care trebuiau sa ridice casele.  Un exemplu graitor este cladirea de apartamente in stil Art Deco pe care am gasit-o in zona Unirii, ascunsa in spatele unui sir urias de blocuri brutalist-comuniste. Arhitectul anilor 1930 a reusit sa proiecteze o fatada armonioasa care incorporeaza multe dintre elementele decorative ale panopliei Art Deco ca motivele pachebotului transatlantic in forma ferestrei hublou, catargului de steag sau turnului vitrat al scarilor. Faimoasa ‘regula de trei‘ a stilului Art Deco, inspirata din legendele Egiptului antic, la moda la vremea acea este foarte vizibila in numarul etajelor sau sectiunile ferestrelor de dormitor, etc. Ce imi place foarte mult sunt interventiile fine ale arhitectului care imblanzesc compactitatea cladirii ca rotunjimea delicata a coltului la strada sau geometria ingenioasa a bay-window-urilor de la etajul 1 si 2 (pe fatada din partea stanga). Cladirea este intr-o stare foarte proasta acum, cum este de altfel majoritatea partimoniului arhitectural al Bucurestiului, asteptand eluzive vremuri mai bune si proprietari-custodieni cu inteligenta si resursele necesare sa readuca aceste cladiri la fosta lor glorie.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s