Imaginea zilei 25-feb-10: Spital judetean din sec. 19 in stil Art Nouveau si rococo

Magnifica cladire de secol 19 in stil Art Nouveau si rococo a vechiului spital al Buzaului (numit dupa "I.C. Bratianu" prim-ministrul din vreamea acea), inaugurat in 1896. (©Valentin Mandache)

Frumosa cladire din fotografia de mai sus este acum lasata in paragina si se afla intr-o stare de extrema deteriorare, cu o structura pe marginea colapsului. Cu toate ca edificiul inca impresioneaza privitorul si este o parte esentiala a patrimoniului Buzaului, este ignorat atat de catre localnici cat si de autoritati, care par mult mai interesati in ridicarea de constructii moderne fara caracter, de design de proasta calitate si materiale ordinare, cladiri vazute ca mult mai prestigioase. Poate si aceasta este ratiunea de ce acest a vechi si superb monument de arhitectura este lasat sa se prabuseasca, ca singura cale legala de obtine un permis de demolare pentru cladiri inscrise pe lista nationala de patrimoniu…

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

3 gânduri despre „Imaginea zilei 25-feb-10: Spital judetean din sec. 19 in stil Art Nouveau si rococo

 • Interesant articolul. Cunosc spitalul destul de bine, fiind din Buzau. De curand am avut de intocmit o lucrare pentru facultate si mi-am ales ca subiect acest spital. In demersurile pe care le-am sustinut pentru a mai informa de istoria acestei cladiri am intampinat numeroase piedici si cea mai surprinzatoare mi s-a parut atitudinea paznicului care a spus si citez :”In fisa postului meu scrie clar ca nu am voie sa las pe nimeni sa faca poze, pentru asta sunt angajat aici”. pe langa acest lucru mai sunt curios de ce nu se gasesc niciun fel de poze, nici istorice nici actuale cu acest edificiu (exceptie facand aceasta poza si inca cateva la fel, din acelasi unghi). cred ca o astfel de cladiri ar merita mai multa atentie si un studiu facut public.

  Apreciază

  • Treaba cu fotografia interzisa este una din cele mai deranjante si stupide obsesii ale localnicilor. Turismul de calitate, ma gandesc la vizitatori din vest, sunt de-a dreptul socati de astfel de atitutini si sterg de pe lista lor Romania in urma acestor experiente. Va lua foarte mult timp ca mentalitatea sa se schimbe, iar pagubele de imagine vor fi extrem de serioase. Un alt aspect important este ca multe asemenea imobile istorice sunt obiectul speculatiilor imobiliare in care lumea interlopa este bine implantata. Acestia doresc sa minimalizeze orice risc prin interzicerea fotografiilor- obiectivul lor este demolarea cladirilor de epoca pentru specula pe teren sau constructii noi, iar pentru obtinerea unui permis de demolare trebuie sa dovedeasca cladirea ca fiind ‘nereparabila’- in acest sens subminand-o prin spargerea acoperisului pentru a patrunde apa, neintretinere, etc. Pana la urma totul se reduce la cultura populatiei care se pare ca nu este tocmai europeana de sec 21, ci mai mult de sec 17-18, de pe alt continent; aceasta este concluzia la care au ajuns multe alte organisme UE cu privire la Romania. VM

   Apreciază

  • Salut George, incerc sa ma documentez despre Spitalul de chirurgie pentru lucrarea de diploma si am citit ca ai informatii despre aceste spital. Ma poti ajuta si pe mine te rog cu documentatia. Multumesc.

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s