Streasina din anii 1900 diseminata local

Streasina impodobind o casa de negustor de la inceputul anilor 1900 din vechiul cartier comercial al Buzaului. (©Valentin Mandache)

Am fotografiat interesanta streasina de mai sus in vechiul cartier comercial al Buzaului. Este o creatie inspirata de la steasinile Palatului Comunal Buzau, construit in 1903 intr-un stil Art Nouveau neoromanesc cu totul particular, despre care am alcatuit un scurt articol-video acum cateva saptamani. Se pot observa de asemenea elemente vernaculare pe aceste steasine, ca fusaiolele proeminente de pe bratul orizontal al acestora, des intalnite la decorarea streasinilor in toata regiunea otoman-balcanica din care Buzaul, impreuna cu sudul si estul Romaniei au facut parte sute de ani. Ce am gasit foarte interesant este diseminarea destul mare in cadrul zonei judetului a acestui tip de streasina (unde elementul distinctiv este sectorul circular care imblanzeste unghiul drept intre bratele orizonatle si verticale ale streasinii). Acesta poate fi gasit ca element decorativ infrumutesand un numar de case vechi in stil vernacular din diverse sate ale judetului. Stiu ca in satul in care m-am nascut, Glodeanu-Silistea, in sudul Buzaului, sunt cel putin doua asemenea case (construite la inceputul anilor 1930 de tarani instariti), folosind acest tip de streasina. Rezultatul este un foarte interesant fenomen de transfer/ diseminare de stil arhitectural de la un edificiu prestigios, construit intr-un stil cult, preluat de mesteri locali pentru decorarea cladirilor aspirationale ale comerciantilor si taranilor mai instariti din zona.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s