Imaginea zilei 2-mar-10: Ansamblul monumental de intrare al vilei Printului Nicolae

Majestuoasa intrare a vilei in stil neoromanesc, construita in anii 1920, care a apartinut candva Printului Nicolae (1903 - 1978), un fost membru proeminent al Familiei Regale, compusa dintr-o usa incadrata de detalii arhitecturale monumenale de o calitate superlativa, completata de o poarta ornamentala fin lucrata in fier forjat. Zona Cotroceni, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „Imaginea zilei 2-mar-10: Ansamblul monumental de intrare al vilei Printului Nicolae

  • As fi foarte curios sa stiu cine sunt proprietarii acestui edificiu. In perioada comunismului era probabil o casa de oaspeti a temutei securitati. De la ‘eliberarea’ din 1989 i-au fost furate vitraliile si multe din decoratiile interioare de catre cei care s-au perindat pe acolo. Renovarea de care spuneti are loc de ceva timp si este absolut devastatoare. Este in felul in care aceste monumente de patrimoniu sunt intelese a fi ‘renovate’ si ‘restaurate’ de catre cei imbogatiti in tranzitia post-comunista a Romaniei. Acestia sunt de obicei persoane foarte bine conectate la vechile retele comuniste si ale politiei politice si ceea ce este cel mai rau este ca au o cultura si imaginiatie estetica foarte grosoalana si necizelata. Prestigiul la acestia se masoara in termopane, case fara nici un stil cat mai masive cu camere cat mai multe, din beton, toate incoronate de acoperis tip „Lindab”.
   Mi-ati dat idea de a scrie despre acest nefast sistem „Lindab” si felul cum scapatatii actuali uratesc vechile case istorice si identiatea noastra culturala. Trebuie creat un curent de opinie in care sa se spuna ca aceste acoperisuri ‘moderne’ sunt pentru cladiri utilitariene ca depozite sau birouri noi si nu pentru case istorice.
   Acesti indivizi nu realizeaza ca valoarea casei vechi scade enorm de mult cu un acoperis ‘Lindab’ decat cu unul din tigla apropiat de original. Viitorii cumparatori mai sofisticati si bine informati care vor aparea dupa criza in cativa ani, vor ocoli astfel de oribilitati tocmai din cauza costurilor ridicate de a inlocui ‘lindab’-ul si pune la loc tiglele originale, etc.

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s