Imaginea zilei 3-mar-10: Design remarcabil in stil Art Deco pentru cladire de colt

O excelenta solutie arhitecturala si functionala pentu o cladire in stil Art Deco localizata pe un colt de strada de forma dificila, datand de la mijlocul anilor 1930, proiectata cu mult inainte de aparitia computerelor si softwarelor CAD. Zona Popa Soare, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Cred ca sunteti de acord cu mine ca talentatii si foarte capabilii arhitecti romani din perioada interbelica, merita toata admiratia noastra atunci cand le descoperim minunatele lor solutii arhitecturale pentru locatiile deseori dificile unde trebuiau sa inalte noi edificii, cum este si ‘descentratul’ colt de strada situat intr-o intersectie de multiple strazi, pe care l-am fotografiat zona de centru-est a Bucurestiului. Procesul de evolutie din tesatura urbana labritintica mostenita din vremurile otomane, intr-o metropola moderna urmand un master-plan eficient de dezvoltare se desfasura la parametrii maximi in Bucurestiul anilor 1930. Stilul Art Deco se potrivea ca o manusa noului mediu urban, putand fi adaptat, de catre arhitecti vizionari si inalt calificati, la cele mai dificile situatii in termeni de marimea terenului de constructie, forma acestuia si conditiile strazii. Am descris deja acum aproape doua saptamani un exemplu similar de bloc de apartamente in stil Art Deco de un design foarte compact, dar plin de viata, care reusea sa straluceasca chiar si in aceste conditii vitrege, vezi articolul aici. Cele cinci decade de comunism care au urmat celui de al Doilea Razboi Mondial, au oprit brusc acest impetuos si fortuit proces de dezvoltare urbana, care astazi a ramas numai un vis personificat de cladiri ca cea din imaginea de mai sus.  Imi place foarte mult simetria aparenta a edificiului, capabilitatea acestuia de a prezenta of fatada armonioasa din orice punct de perspectiva si de asemenea „regula de trei” tipica arhitecturii Art Deco, discernibila in multe dintre elementele decoratative si structurale ale constructiei (balcoanele, sectiunile ferstrelor, baza catargului, etc.)

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s