Cladirea Muzeului Comunitatii Evreiesti din Romania

Cladirea Muzeului Comunitatii Evreiesti, fosta Mare Sinagoga a Breslei Croitorilor din Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Aceasta impresionanta si armonioasa sinagoga, una dintre cele mai mari din Romania, a fost fondata in prima parte a sec. 19 pentru a servi ca loc de rugaciune pentru comunitatea Breslei Croitorilor, multi dintre membrii acesteia avand familii locuind in acea zona a orasului (Piata Unirii, St. Mamulari). Arhitectura edificiului dateaza din 1908 – ’10, proiectata de arhitectul Iulius Grunfeld, intr-un stil similar cu alte sinagogi ale epocii victoriene din Europa centrala si rasariteana, continand motive de la cele clasice, bizantine pana la orientale, cu o serie de detalii discrete inspirate din arhitectura romaneasca. Cladirea a suferit mari pagube la inceputul anilor 1940, provocate de gangurile fasciste romanesti (organizatia nationalista criminala paramilitara numita „Legiunea Arhanghelului Mihail”). Un rol public pentru vechea sinagoga a fost gasit numai cateva decade mai tarziu, la sfarsitul anilor 1970, ca muzeu al comunitatii evreiesti (denumirea oficiala „Muzeul de Istorie al Evreilor din Romania – Dr. Moses Rosen”), un loc excelent de vizitat pentru a afla mai multe despre istoria intensa si productiva a aceastei comunitati. Comunitatea evreiasca a Romaniei are o lunga istorie, datand inca din timpurile cand aceste teritorii au fost parte ale Imperiului Roman, acum doua mii de ani, contribuind imens la viata economica si culturala a Romaniei, incluzand bineinteles arhitectura. Unul dintre cei mai faimosi reprezentativi a fost Marcel Iancu, un arhitect si artist de un talent extraordinar, pionier al stilului International Modernist, si membru fondator al miscarii Dadaiste, care a initiat curentul suprarealist in arta europeana. Comunitatea a avut o soarta tragica in timpul Holocaustului, suferind pierderi incalculabile provocate de fascistii romani si guvernul pro-German din perioada razboiului, un fapt care a fost numai recent oficial recunosct de Romania postcomunista.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

4 gânduri despre „Cladirea Muzeului Comunitatii Evreiesti din Romania

 • E cam mult spus oragnizatia nationalista criminala Legiunea Arhanghelului Mihail.Mergea mai bine ” organizatia nationalista Legiunea… care se deda deseori la acte criminale.Dupa sintagma d-voastra reiese ca toti legionarii se ocupau doar cu asasinate si acte criminale odioase;la fel ca niste mafioti.

  Nu erau toti militanti insetati de sange;dar o buna parte da,folosind pretextul doctrinei de a comite acte oribile.

  Oricum,superba sinagoga;stiu insa ca mai mare decat aceasta era „Marele Tempul Spaniol”,distrus in anii ’40.

  Apreciază

  • Cladirea este superba si o componenta esentiala a identitatii culturale a Bucurestiului si a noastra in general. Legionarii, legiunea sunt damnate de crimele care le-au comis. Acestia impreuna cu cei asemenea lor din Germania nazista au comis la o scara inimaginabila cele mai odioase acte din istoria omenirii. Romania inca sufera ca o consecinta a actiunilor lor, invelite intr-o falsa manta patriotica. Este deplorabil ca multe persoane inteligente au avut de-a face cu aceasta organizatie; este o pata neagra pe caracterul si reputatia lor, care nu se poate sterge si trebuie mereu amintita pentru ca generatia actuala si cea viitoare sa nu relapseze in mizeria nationalista si rasista.

   Apreciază

 • Ei nu au avut cum sa comita crime la o „scara inimginabila”.Nici macar nu au fost pe frontul de est sa ajute la masacre.Au ucis in schimb cand erau la putere,precum si inainte.Inteleg ce spuneti,dar nu e indicat nici sa se cada in cealalta extrema;fiecare cu partea sa de vina.

  In alta ordine de idei,n-am reusit sa identific referirile la arhitectura romaneasca dinn cadrul edificiului de mai sus.Va referiti cumva la coloanele acelea?

  Apreciază

  • Arhitectura romaneasca: cea mai evidenta este simbolul etnografic funiei/ infinitatii in jurul registrului rozetei fatadei; mai sunt cateva asemenea referinte care trebuie re-identificate printr-o cerecetate atenta a cladirrii si a documentelor de arhiva care au mai ramas. Despre legionari, nu mai incercati sa intrati in amanunte pentru a le limita raspunderea; eu constat astfel ca Romania nu este inca parte a lumii civilizate inca discutand justificativ despre aceste animale.

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s