Imaginea zilei 11-mar-10: Casa in stil neoromanesc de tip citadela

Un elocvent exemplu de casa in stil neoromanesc din faza/ perioda 'citadela' de dezvoltare a acestui stil arhitectural. Casa dateaza de la sfarsitul anilor 1920. Zona Armeneasca, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Stilul arhitectural neoromanesc, despre care  am scris un foarte popular articol (vezi link-ul aici), a avut un numar de faze distincte de dezvoltare in timpul celor aproape sase decade de viata ale sale intre anii 1880 cand a fost initat de arhitectul Ion Mincu, pana in anii 1940 cand a incetat sa fie transpus in noi cladiri din cauza ca atinsese o stare de epuizare a expresiei artistic-arhitecturale in noua era a constructiilor moderniste de otel si beton, fiind de asemea vazut de regimul comunist de dupa razboi ca un stil relicva al perioadei numita de ei „burghezo-mosieresti”. Cladirea de mai sus, care am fotografiat-o iarna aceasta pe zi geroasa la minus-20 de grade, apartine a ceea ce eu denumesc faza citadela de dezvoltare a stilului neoromanesc- cea mai spectaculoasa perioada a sa, care s-a manifestat intre mijlocul anilor 1920 si mijlocul anilor 1930. Principalul model de inspiratie pentru aceasta faza a fost cula, casa fortificata, cu radacini inca din sec. 17 si 18, a micii boierimi din Oltenia. Cula a fost interpretata in arhitectura neoromaneasca ca un mesaj nationalist – metafora a secolelor de rezistenta a poporului roman impotriva invadatorilor straini. Instrumental in aparitia fazei citadela a stilului neoromanesc a fost Primul Razboi Mondial, o experienta traumatica pentru intreaga Romanie, care a trecut  de la o tara initial invinsa si ocupata de inamic in cea mai mare parte a sa, la cealalta  extrema de realizari ametitoare- ca dublarea teritoriului si populatiei prin tratatele de pace ulterioare sau ocuparea Budapestei, a capitalei inamice. Arhitectura neoromaneasca de dupa Marele Razboi, se dezvolta astfel pe un euforic fundal de psihologie colectiva de tipul supravietuitor-luptator-impotriva-tuturor, iar structurile de constructii de tip citadela deveneau alegerea preferata a celor care isi inaltau case in acest stil arhitectural patriotic. Edificiul de mai sus este un exemplu elocvent in aceasta privinta, unde imi place de asemenea ornamentul de pe varful acoperisului turnului care are forma unui buzdugan, o temuta arma medievala mult cantata de barzii poeziei romanesti din perioada romantismului. Despre ornamentele de varf de acoperis (numite si finiale sau fleuron) si semnificatia lor, vezi articolul meu de la link-ul de aici.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s