Imaginea zilei 12-mar-10: Ecouri venetiene in arhitectura interbelica a Bucurestiului

Casa in stil Venetian interbelic din Bucurestii anilor 1930, cu un bine definit si armonioas registru decorativ. Zona Vasile Lascar. (©Valentin Mandache)

Mixul de stiluri arhitecturale ale Bucurestiului dintre cele doua razboaie mondiale cuprindea, pe langa componentele sale esentiale (neoromanesc, Art Deco si Modernist), si o serie de tendite arhitecturale si creatii de o expresie aparte, cum a fost ceea ce eu numesc “stilul venetian interbelic”. Acesta a devenit popular in anii 1930, intr-o perioada de intense legaturi culturale cu Italia (Romania chiar a deschis in 1930 un institut de cercetari la Venetia care functioneaza si astazi), si a evoluat din componenta de renastere venetiana a fondului stilistic pe care s-a bazat initial ordinul neoromanesc. Un bun exemplu in acest sens este casa din fotografia de mai sus, care infatiseaza detalii de inspiratie venetiana intr-un mod foarte bine definit si armonios, cum ar fi coloanele subtiri, capiteluri de tip venetian, deoratia in dantelarie a balconului, etc.  Imi place in special modul cum coloana svelta a balconului care sustine si o pergola aerisita, sparge monotonia zidului si netezeste contrastul dintre grupul de coloane inalte din planul secund si garda joasa a balconului, o excelenta solutie vizuala care dovedeste talentul remarcabil al arhitectilor interbelici.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

4 gânduri despre „Imaginea zilei 12-mar-10: Ecouri venetiene in arhitectura interbelica a Bucurestiului

  • Sunt foarte interesante articolele publicate, informatiile si fotografiile. O mica rugaminte pentru cei care va urmaresc: indicati si adresa caselor pentru ca pasionatii de Bucuresti sa poata merge sa le viziteze. […]

    Apreciază

    • Va multumesc pentru mesaj si pentru aprecierea articolelor mele de blog! Sunt un consultant pe baze comerciale in domeniul caselor de epoca, o „specie” mai rara pentru aceste meleaguri. Nu mentionez precis locatiile din cauza ca doresc in primul rand sa respect spatiul privat al celor care locuiesc in acele case, care pot fi deranjati de eventuala popularitate crescuta a edificiului lor prin publicare pe internet. Un alt motifv foarte important, si pe care il aplic din experienta mea in domeniul comercializarii caselor de epoca din Anglia, este ca explicatiile detaliate, chiar daca par inocente pot fi folosite de infractori pentru a le usura patrunderea in acele case. Raspunderea mea ar fi evidenta in acest caz si este complet neintelept sa ma expun astfel. Se mai adauga la aceasta expunerea la eventuale citari la tribunal din partea unor proprietari care sar prea usor la concluzii gasindu-si casa pusa pe internet, localizata si bine explicata. De aceea recomand tuturor care scriu bloguri/ site-uri despre patrimoniul arhitectural sa mentioneze numai zona si sa nu identifice strada sau locatia precisa a edificiului. Sper ca intelegeti punctul meu de vedere profesional in aceasta privinta.

      Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s