Fotomontaj cu motivul paunului in stil neoromanesc

Un fotomontaj cu cateva din miriadele de ornamente continand motivul paunului, care imbodobesc casele in stil neoromanesc din Bucurestiul interbelic. (©Valentin Mandache)

Motivul paunului, inspirat de arhitectura bisericeasca medievala tarzie din Tara Romaneasca, este un element cheie in panoplia decorativa a stilului neoromanesc, impodobind multe din casele construite in acest ordin in perioada interbelica. Fotomontajul de mai sus contine doar o mostra din mutitudinea de astfel de reprezentari ale paunului ca o pasare simbolizand frumusetea-armonia si pacea, infatisat de cele mai multe ori hranindu-se din fructele vitei de vie, printre vreji si frunze luxuriante, semnificand prin aceasta Gradina Domnului biblica, toate dorind astfel sa sugereze corespondentul pamantean pacea si prosperitatea familiilor ce isi faceau caminul in acele case.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s