Imaginea zilei 18-mar-10: Stilul Art Nouveau si mahmureala bulei imobiliare

Casa din anii 1900 intr-o varietate locala a stilului Art Nouveau, care prezinta de asemenea elemente rococo si neoromanesti timpurii, neingrijita si lasata sa se deterioreze, langa o limuzina stretch prafuita si parcata nonsalant pe partea de pietoni, printre sticlele de plastic de pe o strada murdara si neintretinuta. Zona Maria Rosetti. (©Valentin Mandache)

Fotografia de mai sus, facuta in toamna anului trecut, a unei limuzine de lux langa o casa de epoca, locuita de chiriasi la stat, saraci, este o metafora elocventa a senzatiei de mahmureala generalizata care a cuprins Bucurestiul dupa spargerea in 2009 a bulei imobiliare si financiare din Romania, cand preturile pentru propritetati au atins nivelul celor din New York, pe fondul unui consum excesiv din partea multor membrii ai societatii, de tipul ‘noilor rusi’, finantat de credite date cu usurinta. Preturile pentru case si terenuri sunt inca ametitor de inalte, facand achizitia unei case de epoca (sau orice alt tip de proprietate) in Bucuresti, una dintre cele mai scumpe, riscante si neprofitable investitii din toata Uniunea Europeana. Din estimarile mele ca market analyst in aceast segmet de piata, preturile, cu toate ca sunt cu 20% mai mici decat nivelurile exuberante din 2008, mai au inca foarte mult de scazut (circa 60% mai jos decat nivelurile actuale) pentru a atinge un nivel care sa reflecte realitatea infrastructurii nedezvoltate a orasului si adevarata putere economica a cetatenilor Romaniei.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s