Imaginea zilei 24-Mar-10: Arhitecti italieni si case Art Deco in Bucuresti

Casa in stil Art Deco din anii 1930 proiectata de arhitecti Italieni. Zona Calea Calarasi, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Acum aproape doua spatamani, in timpul unei zile de teren in Bucuresti, am desoperit aceasta bine proportionata si atractiva casa in stil Art Deco. Am vorbit cu proprietarul si familia dansului, care au fost extremi de amabili si mi-au aratat casa, putandu-i astfel admira detaliile si decoratiile interioare si exterioare bine pastrate. Proprietarii au mentionat ca edificiul a fost proiectat de arhitecti italieni si construit de o firma italieneasca in a doua parte a anilor 1930. Stiam de influenta italiana asupra arhitecturii locale interbelice, in special in ceea eu denumesc Stilul Venetian, dar nu imi realizasem proportia implicarii lor directe in construirea Bucurestiului dintre cele doua razboaie mondiale. Acel detaliu a avut rolul sa puna ordine intre fragmentele de informatie care le aflasem din arhive si din observatii de teren despre prezenta italiana aici. Acestia, se pare ca au contribuit intr-o importanta masura la proiectarea si constructia multor dintre edificiile in stil Art Deco ale Bucurestiului interbelic. Este un interesant capitol din creatia in stil Art Deco a arhitectilor si constructorilor italieni din multe regiuni ale lumii, din Eritrea, insulele Dodecanez ale Greciei, Albania pana in Romania. Sper sa aflu mai multe date despre acest fenomen pentru un viitor articol mai extins.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Un gând despre „Imaginea zilei 24-Mar-10: Arhitecti italieni si case Art Deco in Bucuresti

  • Aceasta casa a fost construita si locuita de un apropiat al Casei Regale, membru in garda personala a Reginei Elena, mama Majestatii Sale regele Mihai.

    Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s