Casa fin de siècle de tip „vagon” din Bucuresti

Casa din perioada fin de siècle (aprox. anii 1890s -1900), de tip "vagon", in stil vernacular "Micul Paris" (stiluri frantuzesti de sec. 19 interpretate provincial in Romania acelei perioade). Zona Calea Calarasi, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Unele dintre cele mai pitoresti si in buna masura specifice pentru Bucuresti case sunt micile locuinte construite la cumpana dintre sec. 19 si 20 in zona fostelor periferii ale orasului, care astazi sunt destul de centrale, pe masura ce orasul s-a extins in ultimii 110 ani la o rata uimitoare de crestere demografica (dupa estimarile mele, Bucurestiul a avut si inca are una dintre cele mai mari, daca nu cea mai mare rata de crestere demografica printre marele centre urbane din zona UE in acest interval de timp). Am scris deja despre acest tip de casa si diversele ei incarnatii decorative in urmatoarele articole (clickati link-urile): casa de oras din anii 1910 sau deteriorarea pitoreasca a unei case de epoca, etc. Casa are un plan foarte practic, adaptat la limitarile terenurilor de construit de mici dimensiuni si scumpe, care se gaseau atunci ca si acum in Bucuresti. Forma care se impunea era de obicei dreptunguilar alungita, capabila sa se incadreze in parcela ingusta de teren, casa prezentand o fatada foarte scurta la strada. Acest tip de locuinta este cunoscuta local ca de tip „vagon” din cauza acestei forme mai neobisnuite cu latura lunga in curte, unde era de asmenea plasata intrarea, si o latura ingusta la strada. Exemplul de mai sus este chiar o asemenea casa „vagon” care prezinta caracterisiticile unei structuri vernaculare de factura mai mult rurala, decorata cu motive urbane cum sunt elementele decorative frantuzesti de sec 19, ca ghirlandele si piatra de bolta aparenta din zona pedimentului ferestrelor. O alta caractertica arhitecturala care imi place foarte mult a unora dintre aceste cladiri, este coltul rotunjit facut de zidul la strada cu zidul lung al fatadei interioare, care este de asemenea prezent in fotografia de mai sus. Acest tip de casa a fost foarte popular printre bucurestenii acelei perioade, in special printre clasele de mici negustori sau simbriasi a statului (mici functionari, politisti, invatatori). Astazi aceste pitoresti cladiri de epoca, specifice Bucurestiului, au potentialul de a deveni excelente proiecte de renovare din cauza ca sunt relativ mici, au decoratie simpla si in general destul de bine pastrata, iar structura lor este din materiale ieftine.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s