„Marea” de catarge Art Deco a Bucureştiului – fotomontaj

O mică mostră de catarge figurative împodobind edificiile în stil Art Deco ale Bucureştiului, care au fost construite în majoritatea lor în timpul anilor 1930. (©Valentin Mandache)

Stilul Art Deco este unul dintre ordinele esenţiale din cadrul bogatei panoplii de stiluri arhitecturale ale Bucureştiului. Am descoperit, în urma numeroaselor mele zile de teren în acest oraş, cercetându-i arhitectura istorică in situ şi comparând-o cu a altor oraşe europene şi americane unde am lucrat în ultimele două decenii, că Bucureştiul este virtual o „putere” în ceea ce priveşte stilul Art Deco. Catargele figurative de steag sunt unele dintre cele mai evidente elemente decorative ce înfrumuseţează aceste edificii, o expresie a erei pacheboturilor trans-oceanice din timpurile interbelice prospere şi a dorului de a călători spre locuri exotice. Majoritatea arhitecturii în stil Art Deco a Bucureştiului este modelată în jurul temei pachebotului trans-oceanic. Este un fapt destul de surprinzător, când te gândeşti că oraşul este situat în mijlocul stepei Câmpiei Dunării de Jos şi la mare distanţă de porturile maritime. Aceasta denotă dorinţa intensă de a călători a localnicilor din acea perioadă spre tărâmurile străine şi exotice ale mărilor sudului, aşa de diferite de lumea lor din estul Europei şi din Balcani. Eu sper ca acest fotomontaj, pe care l-am realizat folosind numai o mostră din „marea” de catarge Art Deco a Bucureştiului, să vă transmită cel puţin o impresie minimă a acelui sentiment arzător, aproape cathartic, exprimat în arhitectura perioadei.  Din păcate, în zilele noastre această arhitectură minunată este lăsată să se deterioreze, neapreciată şi de multe ori demolată cu sălbăticie de către locuitorii contemporani ai capitalei României, o consecinţă tragică a educaţiei de joasă calitate în domeniul culturii din ultimii şaptezeci de ani de comunism şi tranziţie post-comunistă.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s