Solutii de spatialitate la un mic bloc in stil Art Deco din Bucuresti

Un bloc mic si compact de apartamente in stilul Art Deco, construit la mijlocul anilor 1930 in zona Iancului din Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Imi place designul compact al acestui bloc de apartamente in stilul Art Deco care reuseste sa faca uz optim de suparafata de teren realativ limitata pe care a fost construit in cadrul Bucurestiului peren inghesuit. Arhitectul a trebuit sa realizeze o relationare inteligenta intre volume si linii decorative pentru a da astfel impresia unei cladiri aerisite, o sarcina indeplinita in mod excelent dupa cum se poate vedea din structura design-ului ansamblurilor usii si holului de intrare (imaginile din registrul de jos al fotografiei). Efectul de spatialitate pentru usa este obtinut prin crestera graduala a lungimii tapsanelor pedimentului si pozitia acesteia in recesiune relativ la cea a peretilor fatadei. Pentru hol aceasta impresie este atinsa prin forma de piramida goala in trepte a grinzii tavanului si jocul dintre liniile perpendiculare ale fasiilor decorative ale pardoselii si treptelor scarii. Toate acestea sunt minunate solutii gasite de arhitectii anilor 1930 in contextul unui oras care a avut un spatiu construibil limitat si scump, o problema din nou foarte acuta in Bucurestiul contemporan. In opinia mea cei care fac urban-planning si profeseaza arhitectura in acest oras au foarte multe de invatat din studiul atent al predecesorilor lor pentru a gasi solutii la problemele cu care se confrunta; din pacate asa ceva nu este si nu a fost niciodata in centrul atentiei majoritatii celor care profeseaza in aceste domenii de activitate in Romania de azi.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s