Case identice si simetrice la o intersectie din Campulung Arges

Case identice cu design in simertie, datand de la mijlocul anilor 1930, in Campulung Arges (Fotografie: Daniel Bobe)

Recent, unul dintre cititorii blogului meu, domnul Daniel Bobe care este student in Bucuresti, a venit cu excelenta propunere de a face, in timpul tocmai trecute vacante de Paste, fotografii arhitecturale cu subiecte din orasul lui, Campulung Arges. Eu am fost intotdeauna fascinat de arhitectura zonei Argesului, in special din regiunea primelor doua capitale ale Tarii Romanesti la Campulung si Curtea de Arges. Este o arie cu o puternica identitate locala si bogata traditie arhitecturala care merge inapoi pana la inceputurile Evului Mediu romanesc. Daniel mi-a trimis o bogata selectie de fotografii, dintre care cele mai reprezentative vor face obiectul a cateva articole de blog, printre care si articolul de fata unde fotomontajul de mai sus prezinta un interesant exemplu de arhtiectura din anii 1930. Se poate detecta aici utilizarea preponderenta a trasaturilor si motivelor neoromanesti si Art Deco pentru un grup de patru (4) case identice, din care numai doua sunt prezente in fotomontaj, care sunt localizate pe colturile unei intersectii de stazi din Campulung.  Unul din aspectele neobisnuite este designul de casa in simetrie, o solutie arhitecturala foarte potrivita pentru o cladire situata pe colt cum este cazul de fata. Avem astfel de a face aici cu jocul dintre doua simetrii de ordine diferite- cea simpla a casei insasi si cea complexa a grupului de patru cladiri identice reflectandu-se una in alta in crucea de strazi, simetrii care paradoxal dinamizeaza si aduc la viata o intersectie care altfel ar fi fost monotona si fara prea multa personalitate.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

6 gânduri despre „Case identice si simetrice la o intersectie din Campulung Arges

 • Campulung-ul are o groaza de case cu arhitectura romaneasca , cred ca mai mult si mai dens decat orice alt oras.
  Oricum eu mi-am propus vara aceasta macar sa reusesc sa fac poze la toate casele momumente istorice, care au mai ramas in picioare.
  Am copilarit in Camnpulung si am ramas fparte atasat de oras, mai ales ca are un farmec aparte..de Titanic Vals..

  Apreciază

  • Acelea sunt cladiri din epoci diferite, dar care reusesc sa nu aduca contrastul obisnuit al arhitecturii cladiriilor bucurestene. Piata Universitatii este dupa parerea mea una din cele mai reusite in sensul acesta de armonizare intre diferitele epoci/ perioade de dezvoltate arhitecturala.

   Apreciază

 • Vilele din fotografiile de mai sus fac parte dintr-un grup de 4 cladiri, realizate dupa acelasi model si asezate simetric la o intersectie marcata simbolic printr-o Cruce comemorativa. Intersectia cu pricina se afla in cartierul Subesti (in partea de sud-vest a orasului), cartier distrus de un mare incendiu in primavara lui 1934 si refacut aproape in intregime de catre arhitectul sef al Patriarhiei Romane, Dimitrie Ionescu Berechet, campulungean de origine, care a executat in mod gratuit proiectele a peste 20 de locuinte particulare din perimetrul acestui cartier.
  Stefan Ionescu Berechet
  Presedintele Asociatiei Arhitect Dimitrie Ionescu Berechet

  Detalii despre opera arhitectului D. Ionescu Berechet, puteti gasi pe blogul Asociatiei noastre (http://asociatiaarhitectberechet.blogspot.ro/) sau pe contul nostru de Facebook (https://www.facebook.com/pages/Asociatia-Arhitect-Dimitrie-Ionescu-Berechet/374053432707658?ref=stream)

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s