Fotomontaj şi diapozitive cu finiale în stil neoromânesc

Fotomontaj cu finiale în stil neoromânesc care împodobesc case în acest stil din Bucureşti. (©Valentin Mandache)

Finialele de acoperiş, numite în română şi ‘fleuron’ (preluat din franceză), sunt printre cele mai atractive ornamente care împodobesc vârfurile acoperişurilor, reprezentând un important element de valoare arhitecturală adăugată care merită toată atenţia atunci când se efectuează lucrări de restaurare sau renovare pe structura caselor de epocă.  Aceste obiecte sunt unele dintre cele mai vizibile elemente din panoplia decorativă a stilului arhitectural neoromânesc, deseori fiind de un design ieşit din comun, chiar spectaculos.  Sunt inspirate de obicei din decoraţiile similare prezente în arhitectura de biserică şi moschee din Balcanii otomani, precum şi din arhitectura ţărănească. Am realizat fotomontajul de mai sus din patruzeci şi cinci de imagini de finiale diferite pe care le-am găsit în timpul cercetărilor mele în teren în Bucureşti. Cu ceva vreme în urmă am scris pe versiunea în limba engleză a blogului un foarte popular articol despre valoarea arhitecturală a finialelor neoromâneşti, care este accesibil dând clik aici.

Mai jos este un show de diapozitive conţinând toate finialele din montajul prezentat aici, sper să vă placă!

Această prezentare necesită JavaScript.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

3 gânduri despre „Fotomontaj şi diapozitive cu finiale în stil neoromânesc

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s