Cea mai frumoasa statie de politie din Romania?

Cladire de statie de politie datand din anii 1930, in stil neoromanesc; strada Ion Mincu, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Deseori statiile de politie de oriunde din lume sunt situate in cladiri vechi perimate sau edificii moderne fara personalitate. Aceasta este de asmenea cazul in Romania care are un stoc imens de cladiri de calitate slaba in stil brutalist comunist pentru folosinta institutiilor de stat, cum sunt statiile de politie, sau cele aparute in cursul modei post-comuniste incompetente de a ridica edificii mari din sticla si aluminiu carora le lipsesc proportiile si sunt scoase din contextul arhitectural la zonei. Recent am gasit o exceptie de la aceasta regula intr-o atractiva statie de politie construita in stil neoromanesc, din fotografia de mai sus, datand din anii 1930. Este dintr-o epoca cand arhitectura si planning-ul urban in Bucuresti si Romania in general se faceau pe o baza mult mai organica care dadea atentia cuvenita traditiilor si nevoilor comunitatilor locale, in contrast evident cu ceea ce se intampla astazi. Edificiul este de asmenenea situat printr-o coincidenta fericita pe strada Ion Mincu (sau poate tocmai din aceasta cauza a fost construita in acest stil), numita dupa marele arhitect care a intiat in anii 1880 stilul neoromanesc. Aceasta cladire este, in opinia mea, cea mai frumoasa statie de politie din Romania. Daca cititorii stiu de alte exemple comparabile, atunci sunt foarte curios sa aflu despre ele si sa le notific pe acest blog!

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s