„Drumul buștenilor” -the Timber Trail- care a clădit Istanbulul și Imperiul Otoman

Imaginea de mai sus prezintă sectorul fluvial al „drumului buștenilor” din Carpați, care începea la Piatra-Neamț (1), urma cursul Bistriței (2) și al Siretului până la portul Galați, la Dunăre (3). (Fotomontaj din patru cărți poștale vechi din anii 1890 – 1910, colecția Valentin Mandache)

Munții Carpați au deținut, până în prima parte a sec. 20, unele dintre cele mai întinse păduri seculare care au mai rămas în Europa. Pentru că regiunea a fost parte a Imperiului Otoman timp de mai bine de patru secole, lemnul acestora a fost folosit pe scară largă ca material de construcție pentru casele și palatele din cadrul imperiului sau pentru construcția de corăbii (catargele din pin de Carpați erau foarte apreciate la vremea aceea) care întrețineau comerțul de-a lungul și de-a latul acestui mare stat care se întindea de la Budapesta, în Europa Centrală, până la Mecca în Orientul Mijlociu și Alger în Africa de Nord. Extraordinar de frumoasele și elaboratele conace de lemn numite yali în turcă, ce mărginesc malurile Bosforului la Istanbul și multe alte case din acea mare metropolă, cel mai mare oraș european atunci ca și acum, sunt în mare parte construite cu cherestea din Carpați. Același lucru poate fi spus și despre casele din Salonic, Izmir și alte orașe otomane. Am ilustrat în fotomontajul de mai sus, făcut din patru cărți poștale vechi din colecția mea, sectorul de navigație fluvială/riverană a acestui lung drum al buștenilor de cherestea („timber trail”) din Munții Carpați până la Marea Mediterană (vezi acel sector de rută marcat pe harta din imaginea de mai sus). Buștenii erau tăiați în Carpații Moldovei, adunați în bazine la puncte navigabile pe râurile locale, precum Piatra-Neamt, vezi sectorul „1” în imagine, unul dintre locurile principale ale acestei activități în nordul Moldovei. De aici buștenii erau asamblați în plute mari, conduse de plutași, țărani locali care îmbrățișau această meserie, vezi sectorul „2” din imagine, până la porturile de la Dunărea de jos ca Galați, în sectorul „3” al fotomontajului, unde buștenii erau sortați și încărcați pe corăbii pentru a fi transportați în marile piețe din Istanbul și alte orașe-port otomane. Acest comerț cu bușteni a început spre sfârșitul sec. 17 și a continuat până la dispariția Imperiului Otoman la începutul sec. 20, și a fost de proporții uriașe. A continuat să funcționeze la scară locală în România până în anii 1950, când profesia de plutaș a fost înlocuită de transportul rutier și de cale ferată. În opinia mea, drumul buștenilor (the „timber trail”) din Carpați  până la Mediterana este un foarte interesant capitol de istorie economică a Sud-Estului Europei și al Mediteranei Estice, practic necunoscut de așa-zișii specialiști universitari din România sau străinătate, care a contribuit imens la ridicarea patrimoniului arhitectural și construit al întregii regiuni.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

2 gânduri despre „„Drumul buștenilor” -the Timber Trail- care a clădit Istanbulul și Imperiul Otoman

 • Ar trebui propus ministerului pentru marcare si promovare !
  Este foarte interesant si mult mai importanta decat drumul vinului.
  Va felicit pentru ca aveti cel mai bun blog tematic din domeniul .ro

  Apreciază

  • Multumesc pentru aprecieri! Birocratii din minister si agentiile de reclame si ‘PR’ nu au probabil inca bagajul cultural necesar pentru promovarea acestui fapt de istorie economica particular Romaniei cum este „drumul bustenilor/ cherestelei” care a construit Istanbulul si Imperiul Otoman. Turistii de calitate ar fi foarte interesati in asa ceva, dar pana se vor trezi cei din minister si din agentiile de turism locale, in asemenea idei care le promovez, vor fi serviti cu kitsch-uri de gen „dumul vinului” sau „land of choice”. Nu am fost niciodata contactat de organizatii guvernamentale romane, numai de organizatii private si de stat straine pana acum 🙂 – asta iti spune ceva despre oficialii acestei tari! VM

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s