Fereastra in stil neoromanesc timpuriu

Un exemplu de fereastra in stil neoromanesc de tip timpuriu, din anii 1919, in zona Mosilor, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Stilul neoromanesc prezinta un un numar discernibil de tipologii/ faze si directii de dezvoltare de-a lungul evolutiei sale ca ordin arhitectural. Ceea ce eu numesc stilul neoromanesc timpuriu este aspectul acestuia cum a fost imaginat si prezentat in proiecte de catre arhitectul Ion Mincu, initiatorul acestui sil, si o mare parte dintre studentii si colegii sai, in prima lui faza de dezvoltare. Aceasta tipologie timpurie a fost populara intre anii 1890 si sfarsitul Primului Razboi Mondial, cand stilul a intrat in faza dominata de ce denumesc tipul citadela (vezi un exemplu de casa tip citadela- click aici), iar dupa acea a evoluat intr-o multitudine de directii si mode/ preferinte in sinteza sau antiteza cu alte stiluri arhitecturale ale vremii. Una dintre cele mai evidente caracteristici ale stilului neoromanesc timpuriu este reciclarea motivelor arhitecturale de biserica medievala tarzie din Valahia, care la randul lor deriva in mare parte dintr-un bogat registru decorativ bizantin si islamic otoman. Exemplul de fereastra de mai sus, care l-am fotografiat in zona Mosilor din Bucuresti, apartine acestei faze initiale de dezvoltare. Fereastra reproduce modele de la cele ale bisericilor din sudul Romaniei, impreuna cu coloanele laterale spiralate sau arcul greoi care se desfasoara intre ele. Aceiasi origine este si cea a frizei constituita dintr-o reprezentare a vitei de vie, sau cele doua panouri cu cruci grecesti stilizate care flancheaza arcul ferestrei. Imi plac foarte mult cei doi vulturi vopsiti in alb de la capetele frizei, care reprezinta semnul heraldic al Principatului Tarii Romanesti, un alt simbol prezent deseori in decoratia bisericilor locale, care declara puterea seculara a principilor, vasali ai Sublimei Porti, care odata domneau peste tinuturile Romaniei de sud.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Un gând despre „Fereastra in stil neoromanesc timpuriu

  • Felicitari,

    frumoasa initiativa. cat am stat prin Bucuresti am incercat sa fotografiez tot ce-am putut din vechea arhitectura. SUnt lucruri extraordinare intr-un oras care se schimba in mod jalnic.

    Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s