Mascaronii Bucureştiului: fotomontaj şi show de diapozitive

Mascaronii Bucureştiului: fotomontaj (©Valentin Mandache)

Arhitectura Bucureştiului de la sfârşitul sec. 19 până la Marele Război a fost constituită în mare parte din stiluri prevalente în Franţa celui de al treilea sfert al acelui veac,  de la neoclasic, neo-rococo până la Al Doilea Imperiu, care au imprimat caracterul de „Mic Paris” capitalei României. Unele dintre cele mai evidente motive ale acestor stiluri foarte decorative erau mascaronii (mascheroni – se mai numesc în română – capete groteşti sau inspirate din personajele mitologiei clasice) care împodobeau panopliile ornamentale de deasupra ferestrelor, uşilor sau cornişelor caselor. Bucureştiul este înzestrat cu mii de asemenea mascaroni pitoreşti care sunt de asemenea prezenţi, dar mult mai puţin abundent, pe case în stil Art Nouveau, neoromânesc sau Art Deco. Am alcătuit fotomontajul şi show-ul de diapozitive din acest articol cu numai câteva asemenea mostre dintre multitudinea de mascaroni ai Bucureştiului. Cei mai mulţi sunt în stil „Micul Paris”, dar şi câţiva Art Nouveau, neoromâneşti sau Art Deco. Printre aceşti mascaroni din piatră sau stucatură este şi unul „în viaţă”; sper să-l puteţi identifica! 🙂

Această prezentare necesită JavaScript.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s