Designul elemental al unei usi in stil Art Deco

Usa in stil Art Deco datand de la mijlocul anilor 1930, zona Cismigiu, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Pentru ca astazi este ziua mea de nastere, doresc sa prezint una din fotografiile favorite cu subiect arhitectural. Este o usa in stil Art Deco din Bucuresti, datand din perioada de aur a istoriei acestui oras, de la mijlocul anilor 1930, de un design pe care il gasesc cu totul elemental, sugerand forma de ziggurat ale cladirilor inalte in stil Art Deco din acea epoca. Imi plac foarte mult diviziunea in triptic a usii si seturile de trei vergele svelte de lungimi diferite care alcatuiesc registrul decorativ al acesteia, toate conformandu-se „regulii de trei” a stilului Art Deco, inspirata din mitologia Egiptului antic. Cred ca de ce imi place asa de mult acest design este pentru ca intr-un anumit fel reflecta caracterul meu mai „cartezian” si de asemenea formarea intelectuala in inginerie si istoria artelor.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

4 gânduri despre „Designul elemental al unei usi in stil Art Deco

  • Multumesc pentru urari Adrian! Nuantele acestea de vopesa rosie mai mult sau mai putin Pompeiana se intalnesc foarte des int-radevar in Bucuresti la ramele ferestrelor si pe usi. Mincu este unul dintre principalii promotori ai culorii, dar ma gandesc ca sunt precedente mai vechi decat el in coloristica decorativa locala, venite poate prin intermediul grecilor fanarioti; ramane de cercetat treaba asta…

   Apreciază

 • La Multi Ani domnule Valentin Mandache si o viata bogata si implinita in continuare! Multe felicitari inca o data pentru toate articolele si activitatea dv. Reusiti sa influentati benefic perceptia asupra valorii patrimoniului arhitectural al Bucurestilor.

  Apreciază

  • Multumesc Cristina pentru frumoasele urari! Ma bucur ca vin de la un fellow „traveller” in ale arhitecturii de epoca. Sa speram ca prin site-uri cum este si al tau sa putem aduce o contributie la re-aprecierea patrimoniului si identitatii noastre arhitecturale!

   Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s