Turnul abstract al unei case în stil neoromânesc

Structura de turn abstract al unei case în stil neoromânesc datând din anii 1920, zona Grădina Icoanei, Bucureşti. (©Valentin Mandache)

Unul dintre principalele sectoare cu caracter decorativ ale unei case în stil neoromânesc este turnul său, modelat după cel al caselor fortificate numite culă, construite de mica boierime din Oltenia între sec. 17 şi 19. Turnul ocupa de obicei un spaţiu mare din totalul destinat clădirii şi deci numai case construite pe terenuri suficient de mari, o problemă perenă în Bucureştiul aglomerat, erau prevăzute cu asemenea structuri de prestigiu. Soluţia arhitecturală era proiectarea unor elemente de faţadă care să sugereze structura de turn, integrând în aceasta veranda casei sau bay window-uri de dimensiuni mai mari. Multe case în stil neoromânesc construite pe terenuri de dimensiuni modeste prezintă asemenea turnuri abstracte în cadrul faţadei. Am găsit un exemplu excelent de abstractizare de turn, prezentat în fotografia de mai sus, la o casă neoromânească datând de la mijlocul anilor 1920, unde îmi plac mult elementele decorative de tip Art Nouveau care caracterizează acest stil arhitectural în etapele sale iniţiale de evoluţie.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s