Intrarea vitrata a unei case in stil neoclasic din Bucuresti

Un excelent exemplu de casa in stil neoclasic cu tonuri de rococo care este prevazuta cu o ampla intrate vitrata pe schelet metalic ornamental, datand din anii 1890. Zona Calarasilor, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Aceasta casa a fost construita in timpul perioadei „Micul Paris” de dezvoltare arhitecturala a Bucurestiului, care a avut loc in ultimile decade ale sec. 19 pana la Primul Razboi Mondial, cand stilurile frantuzesti tipice erei celui de al Doilea Imperiu au fost adoptate de o maniera provinciala si pe o scara mare in Romania si in special in capitala tarii  (pentru o trecere in revista a istoriei arhitecturale si imobiliare a Bucurestiului, vezi articulul meu dand click aici). Am fost foarte impresionat de acest vechi peron inchis de sticla prezentat in fotografie, care este de o marime considerabila si bine pastrat. Multe din casele Bucurestiului din perioada/ stilul „Micului Paris” erau prevazute cu pitoresti intrari vitrate, care din pacate astazi sunt in majoritate intr-o stare avansata de deteriorare (vezi un asemenea exemplu dand click aici). Acest particular caz este in opinia mea printre cele mai bine conservate intrari vitrate Fin de Siecle din intregul oras.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s