Restaurant-berarie in stil Art Nouveau din Alexandria anilor 1900

Restaurant berarie in stil Art Nouveau din Alexandria, judetul Teleorman. (carte postala din anii 1900, colectia Valentin Mandache)

Perioada de prosperitate economica globala dintre anii 1890 si marea recesiune a anului 1907 a fost foarte benefica pentru Romania, care a profitat de pe urma exporturilor sale masive de grane in tarile industriale ale Europei occidentale. Vechile targuri provinciale, in special cele din zonele producatoare de cereale, se extindeau rapid, iar numeroase cladiri flamboaiante erau ridicate in stilurile arhitecturale la moda atunci- frantuzesti de sec. 19 si Art Nouveau, in cadrul boomului imobiliar de la fin de siècle care cuprinsese tara. Alexandria se numara printre aceste asezari prospere, localizata in campia fertila a Teleormanului, aproape de Bucuresti si de porturile la Dunare care facilitau exporturile de cereale ale regiunii inconjuratoare. Liniile indraznete in stil Art Nouveau ale restaurantului berarie de mai sus din gradina publica a Alexandriei reprezinta o reflectie in arhitectura a noii increderi si prosperitati din Romania acelei perioade. Edificiul era intr-adevar remarcabil, cu intrarea modelata ca o grandioasa fereastra rotunda, impreuna cu debordantele ornamente florale de la streasini. Cladirea constituia o prezenta impozanta si chiar iesita din comun in acest oras provincial dintr-o regiune de traditie otoman balcanica, fiind o expresie a fenomenului globalizarii epocii victoriene prin intermediul comertului, industriei si de asmenea a arhitecturii, unde stilul Art Nouveau reprezenta ultimul ‘ragnet’ in materie de modernitate la vremea aceea.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

5 gânduri despre „Restaurant-berarie in stil Art Nouveau din Alexandria anilor 1900

 • In anul 2007 am avut placerea de a colabora la organizarea unei expozitii cu poze ale cladirilor emblematice disparute din orasele Romaniei, organizata in cadrul MNIR din Bucuresti. Acolo am vazut si o un poster cu aceasta cladire, iar multa vreme mi-a suscitat interesul prin prisma faptului ca am absolvit Colegiul National de Arhitectura.
  Credeti ca ar fi oportun ca unele dintre aceste cladiri sa fie reinviate si integrate in zone de recreere din diverse orase?

  Apreciază

  • Ar fi frums sa se reconstruiasca caldiri emblematice care nu mai exista, dar pentru Romania, ca pentru majoritatea tarilor, in afara de cele foarte bogate, este doar de domeniul dorintei. Mai urgent este salvarea cladirilor vechi care se darama de catre „capsunari” sau cei numiti de Ziarul Financiar- „mari oameni de afaceri”.

   Apreciază

 • Buna ziua. Articolul despre beraria din Alexandria mi-a adus aminte de faptul ca la Caracal – capitala fostului judet agricol Romanati – aceeiasi producatori si exportatori de grane au construit un teatru din banii lor doar ca sa se simta in provincie ca la Bucuresti. Fara sa vreau, gandul ma duce la marii latifundiari din inima Braziliei care au construit in mijlocul padurii amazoniene, la Manaus, o Opera care dainuiste si azi. Si asta doar din dragoste fata de arta in general si de opera in particular. Personal sunt oripilat de imobilele care se constriuesc in prezent, intr-o maniera hibridi jntre

  Apreciază

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s