Casa pitoreasca in stil “Micul Paris”

Casa in stil "Micul Paris" datand din anii 1890, zona Piata Victoriei, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Unele dintre cele mai pitoresti case de epoca ale Bucurestiului sunt cele construite in ceea ce eu numesc stilul „Micul Paris”, care a fost foarte popular in ultimile doua decade ale sec. 19 pana in anii 1910 in Romania in general si in special in capitala. Acesta reprezita o inmanunchiere sarmanta de stiluri arhitecturale istoriciste frantuzesti de sec. 19 amestecate cu o multitudine de elemente decorative si metode de constructie locale de inspiratie otoman balcanica. Fotografia de mai sus arata un asemenea exemplu de casa in stil „Micul Paris”, unde se poate observa finisajul de maniera rustica al motivelor clasice/ rococo care impodobesc deschiderile de fereastra si friza casei. Imi place foarte mult usa de sec. 19 cu micul peron de rama de fier forjat si sticla colorata. Unele din geamurile acestuia sunt sparte, dar structura poate fi restaurata cu usurinta. Decoratia de inspiratie otoman balcanica este reprezentata de superbele lucraturi in lemn ale tavanului de sub streasina, etc. Astfel de case in stil „Micul Paris” sunt relativ numeroase in zonele centrale ale Bucurestiului si constitue in opinia mea unele dintre cele mai atractive si ieftine proiecte de restaurare/ renovare care ar putea fi abordate in acest oras.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s