Varietatea perpendiculara a stilului neoromanesc – ferestre

O pereche de ferestre redate in varietatea perpendiculara a stilului neoromanesc, impodobind o cladire datand de la mijlocul anilor 1930 din zona Dorobanti, Bucuresti. (©Valentin Mandache)

Stilul neoromanesc a evoluat intr-o serie de directii si varietati in perioada de aproape sase decade de la initierea lui de catre arhitectul Ion Mincu in anii 1880 pana la apusul acestuia la sfarsitul anilor 1940 odata ce regimul comunist a impus o viziune arhitecturala socialist modernista. Ceea ce eu denumesc varietatea perpendiculara a acestui ordin este redarea angulara impreuna cu o tendinta de grupare pe verticala a detaliilor decorative si structurale ale de obicei rotunjitelor/ arcuite delineatii din panoplia stilului neoromanesc. Exemple de cladiri si detalii arhitecturale redate in stilul neoromanesc perpendicular sunt relativ rare. Am reusit sa gasesc un interensat asemenea edificiu in zona Dorobanti, de la care am ilustrat mai sus frumoasa pereche de ferestre ca un exemplu elocvent in sensul acesta. Aparitia varietatii perpendiculare a stilului neoromanesc este evidenta mai ales la sfarsitul anilor 1920, fiind rezultatul a cel putin doua influente importante: pe de o parte cea a goticului moldovenesc din arhitectura de biserica ortodoxa a zonei Bucovinei, cu elemente preluate de unii arhitecti in proiectele lor de cladiri neoromanesti, si pe de alta parte din cauza impactului facut in stilistica arhitecturala de schemele angulare, reduse la esenta ale miscarilor Art Deco si International Moderniste foarte populare in Bucurestiul anilor 1930. Feresterele de mai sus reprezinta o minunata inmanunchiere a acelor doua influente in matrice neormaneasca.

***********************************************

Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s