Stilul neoromanesc in varietatea “Turta Dulce”

Varietatea 'turta dulce' a stilului arhitectural neoromanesc presentat in veranda unei case de la mijlocul anilor 1930 din zona Dorobanti a Bucurestiului. (©Valentin Mandache)

Una din directiile mai putin obisnuite in care stilul neoromanesc a evoluat in cele doua decade inaintea apusului sau de la sfarsitul anilor 1940 a fost ceea ce eu numesc neoromanescul turta dulce. Multitudinea de varietati si directii in care acest ordin s-a dezvoltat in timpul acelor ani de creativitate efervescenta cuprindea de la Art Nouveau anacronic pana la varietatea perpendiculara si interesante sincretisme cu stilurile Art Deco si Modernist.  Varietatea turta dulce reprezinta o bransa tarzie a Art Nouveau-ului, derulata in anii 1930, cu mult dupa perioada de glorie a acestuia, care corespundea gusturilor intr-un fel mai frivole ale unora din bucurestenii bogati care prosperasera din exporturile de petrol, comert sau industria interbelica. Ceea ce numesc de asemenea arhitectura de castel din povesti, a fost o alta manifestare extravaganta la care Bucurestiul acelor ani a fost martor. Imaginea de mai sus arata un elocvent exemplu de stil neoromanesc turta dulce, unde detaliile decorative si elementele arhitecturale au pronuntate forme aparente de genul biscuitilor cookie. Structura este o veranda care incoroneaza turnul abstract de cula al unei case grandioase din zona Dorobanti a orasului.

***********************************************
Prin aceasta serie de imagini zilnice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati o proprietate de epoca sau sa incepeti un proiect de renovare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta in localizarea proprietatii, efectuarea unor investigatii de specialitate pentru casele istorice, coordonarea unui proiect de renovare sau restaurare etc. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s